Prilika za srednjoškolce za besplatno školovanje u SAD

9 aug

U utorak, osmog augusta, sedam od ukupno devet stipendista Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) programa odlazi u SAD na jednogodišnji program školovanja.

Učenici odlaze letom za Beč sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu. Ovo je deveta generacija učenika iz BiH koji će putem YES programa provesti jednu školsku godinu u Sjedinjenim Državama.

U pitanju su učenici iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine koji će tokom svog boravka u SAD-u živjeti s američkim porodicama i pohađati američke srednje škole. Ovogodišnji učesnici programa su iz Mostara, Banja Luke, Sarajeva, Tuzle i Bosanskog Petrovca.

Kennedy-Lugar program razmjene i školovanja (Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study) ili YES, osnovan je od strane američkog Kongresa u oktobru 2002. godine kao odgovor na događaje 11. septembra, 2001. godine.

Program financira američki State Department, a zastupa, sponzoriše i implementira ga Kancelarija za obrazovanje i kulturu (Bureau of Educational and Cultural Affairs) u saradnji sa našom organizacijom American Councils for International Education.

YES program je namijenjen učenicima prvih i drugih razreda svih srednjih škola koje se nalaze na području BiH. Datumi za testiranje za odlazak na YES u narednoj školskoj godini su: Sarajevo 16. septembar; Mostar 19. septembar; Tuzla 21. septembar i Banja Luka 22. septembar 2017. godine. Tačne lokacije i vrijeme testiranja bit će objavljeni do kraja ovog mjeseca na web stranici: http://ac-see.org/new/yesbosnia/.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin