Prijavite se za učešće na radionici OSCE-a na temu: „Međunarodno kazneno pravo i tranzicijska pravda“

28 jun
Rok prijave 28.07.2017

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizuje vannastavnu Radionicu o međunarodnom kaznenom pravu i tranzicijskoj pravdi.

Radionica je osmišljena kao napredni program obuke zasnovan na vještinama, za studentem starijih godina pravnih fakulteta, kao i fakulteta kriminalistike i kriminologije, na BiH univerzitetima. Cilj Radionice je osposobiti učesnike ključnim znanjima iz oblasti prava kako bi se mogli zaposliti na pozicije koje su vezane za tranzicijsku pravdu i međunarodno kazneno pravo, uključujući pravosudni sektor, te kako bi bili spremni baviti se konkretnim pitanjima koja proizilaze iz predmeta ratnih zločina ili su u vezi s njima. Kroz ovu Radionicu studenti će direktno dobiti priliku da kroz praktične primjere steknu znanja i vještine o tehničkim aspektima od istaknutih pravnika i drugih stručnjaka na polju tranzicijske pravde u ovoj državi.

STRUKTURA
Radionica će se održavati u periodu od 18. – 26. septembra 2017. godine. Studentima će se prije početka Radionice dostaviti materijali koji opisuju složena činjenična stanja, te materijali s konkretnim temama, koje će morati pročitati i pripremiti unaprijed za diskusiju. Sesija će se sastojati od kratkog teorijskog dijela koji će voditi pravnik ili stručnjak iz oblasti prava.

Nakon toga će uslijediti simulacijska vježba po manjim grupama studenata u kojoj će se tražiti od studenata da primijene znanje koje su stekli čitanjem ili tokom teorijskog dijela sesije. Na kraju, studenti će se još jednom okupiti zajedno s pravnikom kako bi vodili interaktivnu diskusiju o ishodima simulacijske vježbe. Tokom zadnje sesije, učesnici će pokazati znanje i vještine koje su stekli u vježbi simulacije rada suda.

Potvda o završenoj obuci, s istaknutim postignućima, biće dodijeljena studentima koji uspješno okončaju ovaj program.

KO SE MOŽE PRIJAVITI
Radionica će se održati na Jahorini i namijenjena je studentima minimalno treće godine dodiplomskih pravnih studija, kao i studentima magistarskog studija. Želimo potaknuti studente kriminologije i kriminalistike na svim univerzitetima u Bosni i Hercegovini da se prijave na ovu besplatnu obuku. Misija će pokriti troškove smještaja i organizovati prevoz za učesnike. Napominjemo da će radni jezici biti bosanski/srpski/hrvatski i engleski jezik, te je radno poznavanje svakog od ovih jezika neophodno za učešće u Radionici.

Svi studenti koji smatraju da neće moći prisustvovati jednoj ili više sesija ne trebaju se prijavljivati.

KAKO SE PRIJAVITI
Prijave se podnose isključivo na engleskom jeziku.
Zainteresovani kandidati trebaju poslati motivaciono pismo i biografiju na email adresu: [email protected], do 12:00 sati 28. jula 2017. godine. Uspješni kandidati će biti kontaktirani polovinom mjeseca augusta. Prijave pristigle nakon navedenog vremena i datuma neće biti razmotrene.

Motivaciono pismo treba sadržavati najviše 600 riječi i pružiti odgovore na sljedeća pitanja:
1) Zašto mislite da ste dobar kandidat za ovaj program?
2) Na koji način vaše proteklo iskustvo i vaši budući ciljevi imaju veze s ovim programom?
3) Na koji način mislite da će vam ovaj program pomoći u vašoj zacrtanoj karijeri?
4) Navedite najzanimljiviju stvar o vama koju ne bismo mogli saznati iz vaše biografije.
Na osnovu dostavljenih prijava, Misija OSCE-a će odabrati do 24 učesnika.

KONTAKTI
Dodatna pitanja u vezi s gore navedenim možete uputiti na [email protected].

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin