Prijavite se na “Sharing Laboratory”

25 jul
Rok prijave 01.08.2019

Udruženje Green Council organizuje okupljanje “SHARING LABORATORY” – održivi dizajn za zajednički rad studenata u regionu od 16. do 20. augusta 2019 godine, u saradnji sa Internacionalnim BURCH Univerzitetom (IBU) , GIZ Otvorenim Regionalnim Fondom za JIE- Energetska Efikasnost i velikim brojem partnera.

Prva faza izgradnje Studentskog paviljona je završena u septembru 2016 godine za vrijeme ljetne škole kada je 15 studenata skupa sa ekspertima i profesorima učestvovalo u aktivnostima.

Cilj ljetne škole je bio da educira studente bio-baziranim, održivim tehnikama građenja. Druga ljetna škola je organizovana u augustu  2017 godine kada su studenti zajendo sa stručnjacima i profesorima nastavili gradnju svih slojeva poda, zidova, ugradnju recikliranih i savremenih prozora i prvih slojeva glinenog maltera. Dodatno je uz podršku CRP Tuzla i Česke razvojne agencije izgrađen sistem za proizvodnju električne energije za potreba paviljona od PV sistema i male vjetro turbine.

Tako je je ovaj objekat postao haman pa energetski nulti objekat.

Planiran je nastavak našeg okupljanja i završetak posljednje faze uređenja enterijera i postavljanja senzora za mjerenje na našem eksperimentalnom objektu Eko paviljon.

Studenti/ce će aktivno učestvovati u aktivnostima kako bi stekli vještine koje će moći koristiti u budućem životnom radu. Praktičan pristup je ono što vrlo često nedostaje formalnom obrazovanju, čime bi jedno ovakvo interdisciplinarno i internacionalno druženje pomoglo studentima/cama, ali i drugima da što uspješnije rješavaju buduće izazove i probleme energetske efikasnosti i održivog stanovanja.

Teme koje ćemo obraditi tokom naseg okupljanja su: Održiva arhitektura, Energetska efikasnost, Mjerenje i simulacija Green City, Obnovljivi izvori energije, Električna vozila, Cirkularna ekonomija.

Ciljni aplikanti su studenti, doktoranti, državni službenici iz vladinih institucija, ambasada i međunarodnih organizacija; nevladine organizacije (NVO) i udruženja razvojne pomoći; i profesionalci iz energetskih kompanija.

Za određen broj aplikanata ćemo obezbjediti punu stipendiju (pokrivene troškove puta, smještaja i hrane u Sarajevu).

Rok online prijave do 01. augusta 2019. godine.

Čekamo vas!

Dalje upute oko same selekcije ćete dobiti putem e–maila.

(Visited 233 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Merima Telarević