Prijavite se na CNA trening iz izgradnje mira

17 jul
Rok prijave 23.09.2018

Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo/Beograd poziva Vas da se prijavite za Osnovni Trening iz izgradnje mira.

 

 

 

 

 

 

 

Ukoliko živite na prostorima bivše Jugoslavije, imate više od 21 godine, zanima vas kako žive ljudi u susednim zemljama i želeli biste da vaš društveni angažman znači više od redovnog (ne)izlaska na izbore i neobaveznih komentarisanja političkih odluka koje donosi neko drugi – prijavite se na CNA trening iz izgradnje mira.

Posebno vas želimo potaknuti da se prijavite ako:
– Radite u obrazovnim ustanovama; medijima; državnim institucijama
– Aktivni ste u mirovnim organizacijama; građanskim pokretima i udruženjima; političkim partijama
– Dolazite iz udruženja ratnih veterana ili organizacija porodica nestalih i žrtava
– Niste ni u jednoj od gore pomenutih organizacija/institucija, ali imate veliku želju i motivaciju da doprinesete izgradnji mira i menjanju svog društva nabolje.

Trening iz izgradnje mira je vid mirovnog obrazovanja koji CNA praktikuje već skoro 20 godina, radeći sa ljudima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore i potičući na taj način prekograničnu saradnju i izgradnju poverenja u regionu bivše Jugoslavije.

Učešćem na treningu dobijate priliku da naučite da prepoznate ključne političke i društvene probleme u vašem društvu, te ideje i inspiraciju kako da se aktivno uključite u njihovo rešavanje.

Kako izgleda CNA trening iz izgradnje mira?

Rad na CNA treningu ne znači sedenje i slušanje dugih predavanja. To nije ni prilika za pasivno primanje znanja i sticanje veština, niti skup namenjen ulepšavanju životopisa učesnika/ca. CNA trening nije ni mesto za dobijanje čarobnih recepata niti učenje modela koje samo treba primeniti.

Trening je mesto i prostor za razmenu, refleksiju i samorefleksiju, kritičko propitivanje, vrednosna i idejna neslaganja, vežbanje dijaloga sa neistomišljenicima. To je prilika za rad na sebi čija je svrha da doprinese promeni na društvenom nivou.

Radi se o intenzivnom desetodnevnom programu koji zahteva visok stepen motivacije učesnika/ca i njihovu spremnost da aktivno učestvuju u procesu rada. Svaki dan je podeljen u dva radna bloka/radionice, jutarnji i popodnevni, u trajanju od po 3,5 sata. Trenerski tim sastavljen  od 4 osobe zadužen je za pripremu i vođenje radionica. No, od spremnosti grupe da otvoreno razgovara, i svojim ličnim iskustvima i uvidima doprinese treningu zavisi konačni kvalitet treninga.

Teme koje se najčešće obrađuju na treningu su: nasilje, razumevanje sukoba, suočavanje sa prošlošću, izgradnja mira, nenasilna akcija, kreativna razrada konflikta, uloge polova u društvu, identitet i nacionalni identitet, različitosti, diskriminacija itd.

U zavisnosti od interesovanja i potreba grupe ovom skupu tema se mogu dodati i neke druge.

U radu se koriste različite metode interaktivnog rada – plenarne diskusije, rad u malim grupama, iskustvene vežbe, analiza štampanog i video materijala, igre uloga i tako dalje.

Radni jezik treninga je bosanski/hrvatski/srpski/crnogorski.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehničke i logističke informacije:

Trening će biti održan u Crnoj Gori, u Ulcinju, od  19-29.10. 2018. godine.

Za sve učesnike/ce će biti obezbeđen smeštaj u dvokrevetnim sobama, sa doručkom, ručkom i večerom. Troškove smeštaja, hrane, puta i potrebnih materijala za rad pokriva organizator.

19. oktobar/listopad je dan za dolazak u Ulcinj. 29. oktobar/listopad je dan za odlazak.

Radna satnica:

 

 

 

 

Princip prijavljivanja:

Ukoliko želite da učestvujete u ovom programu, molimo vas da popunite  ONLINE UPITNIK.

najkasnije do 23. septembra/rujna 2018. godine.

Ukoliko u roku od dva minuta ne dobijete e-mail sa potvrdom da je vaša prijava primljena, molimo vas da nam je prosledite ponovo ili nas kontaktirate na [email protected].

Zbog velikog broja prijava koje nam redovno stižu, nismo u mogućnosti pozvati sve zainteresovane, već moramo raditi odabir pristiglih prijava. Biće odabrano 20 prijava. O ishodu vaše prijave obavestićemo vas do 05. oktobra/listopada 2018.

Molimo  vas da upitnik iscrpno popunite jer nam je on glavni izvor u procesu odlučivanja i odabira aplikacija.

Dodatne logističke informacije prosledićemo vam nakon odabira prijava.

Trenerski tim:

  • Davorka Turk, CNA Sarajevo/Beograd,
  • Ivana Franović, CNA Sarajevo/Beograd,
  • Nedžad Novalić, CNA Sarajevo/Beograd,
  • Luan Imeri, Centar za ljudska prava i rješavanje konflikata Skopje.

Kontakt:

CNA Sarajevo | Beograd

www.mreza-mira.net

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments