Prijavite se na CNA trening iz izgradnje mira

27 aug
Rok prijave 23.09.2018

Ukoliko živite na prostorima bivše Jugoslavije, imate više od 21 godine, zanima vas kako žive ljudi u susjednim zemljama i željeli biste da vaš društveni angažman znači više od redovnog (ne)izlaska na izbore i neobaveznih komentarisanja političkih odluka koje donosi neko drugi – prijavite se na CNA trening iz izgradnje mira.

Posebno vas želimo potaknuti da se prijavite ako:

  • Radite u obrazovnim ustanovama; medijima; državnim institucijama;
  • Aktivni ste u mirovnim organizacijama; građanskim pokretima i udruženjima; političkim partijama;
  • Dolazite iz udruženja ratnih veterana ili organizacija porodica nestalih i žrtava;
  • Niste ni u jednoj od gore pomenutih organizacija/institucija, ali imate veliku želju i motivaciju da doprinesete izgradnji mira i mjenjanju svog društva nabolje.

Trening iz izgradnje mira je vid mirovnog obrazovanja koji CNA praktikuje već skoro 20 godina, radeći sa ljudima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore i potičući na taj način prekograničnu saradnju i izgradnju povjerenja u regionu bivše Jugoslavije.

Učešćem na treningu dobijate priliku da naučite da prepoznate ključne političke i društvene probleme u vašem društvu, te ideje i inspiraciju kako da se aktivno uključite u njihovo rješavanje.

Kako izgleda CNA trening iz izgradnje mira?

Rad na CNA treningu ne znači sjedenje i slušanje dugih predavanja. To nije ni prilika za pasivno primanje znanja i sticanje vještina, niti skup namenjen uljepšavanju životopisa učesnika/ca. CNA trening nije ni mjesto za dobijanje čarobnih recepata niti učenje modela koje samo treba primjeniti.

Trening je mesto i prostor za razmjenu, refleksiju i samorefleksiju, kritičko propitivanje, vrijednosna i idejna neslaganja, vježbanje dijaloga sa neistomišljenicima. To je prilika za rad na sebi čija je svrha da doprinese promjeni na društvenom nivou.

Radi se o intenzivnom desetodnevnom programu koji zahtijeva visok stepen motivacije učesnika/ca i njihovu spremnost da aktivno učestvuju u procesu rada. Svaki dan je podijeljen u dva radna bloka/radionice, jutarnji i popodnevni, u trajanju od po 3,5 sata. Trenerski tim sastavljen od 4 osobe zadužen je za pripremu i vođenje radionica. No, od spremnosti grupe da otvoreno razgovara, i svojim ličnim iskustvima i uvidima doprinese treningu zavisi konačni kvalitet treninga.

Teme koje se najčešće obrađuju na treningu su: nasilje, razumijevanje sukoba, suočavanje sa prošlošću, izgradnja mira, nenasilna akcija, kreativna razrada konflikta, uloge polova u društvu, identitet i nacionalni identitet, različitosti, diskriminacija itd.

U zavisnosti od interesovanja i potreba grupe ovom skupu tema se mogu dodati i neke druge.

U radu se koriste različite metode interaktivnog rada – plenarne diskusije, rad u malim grupama, iskustvene vježbe, analiza štampanog i video materijala, igre uloga i tako dalje.

Radni jezik treninga je bosanski/hrvatski/srpski/crnogorski.

Šta je još važno znati prije popunjavanja online upitnika?
Za učešće na treningu je obavezno odvojiti punih deset dana. Ukoliko niste u mogućnosti da učestvujete svih deset dana savjetujemo vam da se ne prijavljujete ovog puta. Prilika za prijavljivanje biće još!

Važno je da prije popunjavanja upitnika pažljivo pročitate  ovaj poziv, kako biste dobili jasniju sliku šta trening znači.

Podsjećamo – CNA trening iz izgradnje mira nije prilika za odmor, niti za odlazak na plaćenu ekskurziju. Program je intenzivan i zahtjevan, a visoka motivacija učesnika/ca za rad je važan kriterijum pri odabiru prijava.

Dosadašnje iskustvo govori da se za svaki trening prijavi mnogo više od 20 osoba, koliko je mjesta u jednoj grupi. Imajte u vidu da se u procesu selekcije trenerski tim vodi različitim kriterijumima – jasna motivacija, ravnomjerna geografska, polna, dobna, profesionalna zastupljenost. Stoga popunite vašu prijavu pažljivo i odgovorite na sva pitanja.

Ne postoji gornja starosna granica – podjednako su dobrodošle da se za trening prijave sve osobe starije od 21 godine.

Tehničke i logističke informacije:

Trening će biti održan u Crnoj Gori, u Ulcinju, od 19-29.10. 2018. godine.

Za sve učesnike/ce će biti obezbjeđen smještaj u dvokrevetnim sobama, sa doručkom, ručkom i večerom. Troškove smještaja, hrane, puta i potrebnih materijala za rad pokriva organizator.

19. oktobar/listopad je dan za dolazak u Ulcinj. 29. oktobar/listopad je dan za odlazak.

Radna satnica:

09:30 – 13:00 Prijepodnevna radionica (sa pauzom od 20 minuta)
13:00 – 16:30 Pauza za ručak i odmor
16:30 – 20:00 Popodnevna radionica (sa pauzom od 20 minuta)

Princip prijavljivanja:

Ukoliko želite da učestvujete u ovom programu, molimo vas da popunite ONLINE UPITNIK najkasnije do 23. septembra/rujna 2018. godine.

Ukoliko u roku od dva minuta ne dobijete e-mail sa potvrdom da je vaša prijava primljena, molimo vas da nam je proslijedite ponovo ili nas kontaktirate na  [email protected].

Zbog velikog broja prijava koje nam redovno stižu, nismo u mogućnosti pozvati sve zainteresovane, već moramo raditi odabir pristiglih prijava. Biće odabrano 20 prijava. O ishodu vaše prijave obavijestićemo vas do 05. oktobra/listopada 2018.

Molimo vas da upitnik iscrpno popunite jer nam je on glavni izvor u procesu odlučivanja i odabira aplikacija.

Dodatne logističke informacije prosledićemo vam nakon odabira prijava.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments