Prijavite se na 17. Festival srednjoškolskog teatra BiH

14 dec
Rok prijave 01.04.2018

17. Festival srednjoškolskog teatra BiH ove godine biće održan polovinom aprila 2017. godine u Živinicama. Ovaj Festival programski i estetski profiliran je u duhu osnovnih principa dramske pedagogije, kako ih je struka postavila danas u svijetu.

Zbog ravnopravnijeg vrednovanja ostvarenih rezultata, ali i ujednačavanja kriterija, festivalski repertoar odvijaće se u dva programa i to:
a) neprofesionalno vođene srednjoškolske dramske grupe, i
b) profesionalno vođene srednjoškolske dramske grupe.

Žiri će prilikom donošenja odluka ova dva festivalska programa posmatrati odvojeno i u svakom od programa nagraditi najbolja ostvarenja i pojedince.

Nastojeći afirmisati postojeće stvaralaštvo mladih ljudi u srednjim školama, ali i stvaralaštvo srednjoškolaca organizovanih u različitim teatarskim grupama i organizacijama, na 17. Festivalu srednjoškolskog teatra BiH želimo okupiti sve one koji imaju šta reći i pokazati.

Pravo učešća imaju svi oblici organizovanja srednjoškolaca (formalno i neformalno organizovanje).

Na Festivalu može učestvovati predstava koja traje najmanje 30 minuta.

Ansambl predstave čine srednjoškolci. Izuzetak može biti, ako je neophodno, da neku ulogu, kao gost, igra i glumac starije dobi.

Ostali saradnici na predstavi, kao i voditelji grupa, ne moraju biti srednjoškolci.

Na 17. Festivalu srednjoškolskog teatra BiH biće izvedene sve prijavljene predstave koje zadovoljavaju estetsko – pedagoške kriterije Festivala..

Festival će pratiti stručni žiri koji će imenovati Upravni odbor Centra za dramski odgoj iz reda istaknutih dramskih umjetnika, profesora, dramskih pedagoga i kritičara. Jedan član žirija biće gost iz inostranstva.

Učesnicima Festivala, u svakom od festivalskih programa, mogu biti dodjeljene slijedeće nagrade:

  • za predstavu u cjelini,
  • za ansambl igru,
  • za umjetničko – pedagoško vodstvo,
  • za originalni dramski tekst, predložak ili ideju predstave,
  • žiri, može dodijeliti i petu, pojedinačnu, nagradu, po vlastitoj procijeni, za neki element umjetnosti teatra koji se istakne na Festivalu, te više pohvala po vlastitoj procjeni.

Nagrada za predstavu u cjelini nosi ime preminule glumice Zlate Imamović iz Travnika koja je godinama bila naš domaćin.

Predstava može biti bilo kojeg teatarskog žanra i stila.

Ako je predstava napravljena na bazi scenarija, ideje ili teksta koji nije poznat široj javnosti, potrebno je uz popunjenu prijavu dostaviti i kopiju teksta.

Bilo bi dobro da dostavite video zapis predstave, fotografije, plakat, afišu ili nešto drugo što daje potpuniju informaciju o Vašoj predstavi, ako je to moguće.

Poslije svake izvedbe biće organizovan okrugli stol na kojem članovi žirija, publika i drugi učesnici Festivala iznose svoja zapažanja o predstavi. Upravni odbor Centra za dramski odgoj, istovremeno kada i žiri, odrediće voditelja Okruglog stola. Tročlani stručni žiri na kraju Festivala dodjeljuje nagrade najzanimljivijim pojedincima, ansamblima i predstavama.

Pojedinci (stariji od srednjoškolske dobi) koji kao gosti učestvuju u predstavama ne mogu konkurisati za festivalske nagrade.

Festivalski program biće obogaćen i jednom profesionalnom predstvom za učesnike Festivala srednjoškolskog teatra BiH i mlade ljude Živinica.

Popunjenu prijavu, sa ostalim materijalima, dostaviti do 1. aprila 2018. godine na jednu od adresa:
Centar za dramski odgoj
Ulica Maršala Tita broj 128
88000 Mostar
E – mail:[email protected]

Za sve informacije možete se obratiti i putem telefona broj 061 626 978.

Ako još niste završili predstavu, popunite prijavu i orjentaciono naznačite datum premijere.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments