Prijavi se za učešće na konferenciji “Izazovi i perspektive u oblasti prevencije ovisnosti”

15 maj
Rok prijave 31.05.2019

Današnje generacije djece i mladih odrastaju u vremenu u kojem su izložene različitim ponašanjima, ali i supstancama koja izazivaju ovisnost ili su rizična za njihov zdrav razvoj. U ovdašnjem društvenom ambijentu, koji potiče konzumerističke i hedonističke stilove života više nisu u pitanju samo legalizirane i ilegalizirane psihoaktivne supstance, nego sva destruktivna i rizična ponašanja kao što su bijeg u virtualni svijet interneta, igara na sreću, pametnih telefona i dr.

Već se dugo godina u naučnim i praktičnim sferama vodi rasprava koji pristupi prevencije su najučinkovitiji, posebno u domenu univerzalnih intervencija. Uzimajući u obzir kompleksnost same oblasti prevencije ovisnosti neophodno je kreirati strukturalne mjere čiji efekti trebaju utjecati na zdravlje ili bolest, nastojeći promijeniti životne uvjete ljudi, kako bi ih učinili što manje rizičnim, ali podjednako važno, intervencije trebaju biti usmjerene i na ponašanje pojedinca, kroz obrazovanje, informiranje i osnaživanje, kako bi postao motiviran da promovira zdravlje i zdrav način života.

Prva stručna konferencija na temu prevencije ovisnosti upravo želi staviti fokus na značaj intersektorskog pristupa, senzibilizirati širu javnost za probleme ovisničkih i rizičnih ponašanja, te doprinijeti profesionalizaciji i multidisciplinarnom razvoju oblasti prevencije ovisnosti u BiH.

Učesnici i učesnice konferencije će imati priliku upoznati različite pristupe rada na prevenciji ovisnosti u Evropi, razmijeniti dobre prakse, te upoznati mehanizme osiguranja učinkovitosti i kvalitete samih intervencija.

Program konferencije možete pronaći ovdje.

Prijaviti se možete popunjavanjem prijavnog obrazca.

(Visited 152 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Meris Bećović