Prijave za konferenciju Sarajevo Model UN

18 jul
Rok prijave 13.08.2017

Sarajevo Model UN predstavlja akademsku simulaciju raznih multilateralnih tijela. Naime, riječ je o konferenciji koju već drugu godinu za redom realiziraju ambiciozni studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a pravo učešća ostvaruju mladi i uspješni ljudi uzrasta od 15 do 25 godina, kako sa područja Bosne i Hercegovine, tako i iz svih zemalja bivše Jugoslavije i Europskog kontinenta, koji će kroz aktivnu participaciju u rješavanju osnovih geopolitičkih problema u svijetu, razmjenjivati vlastita znanja i iskustva.

Vizija konferencije “Sarajevo Model UN” je da omogući vertikalnu razmjenu znanja i iskustava između vodećih zvaničnika, akademika i uspješnih studenata iz Bosne i Hercegovine, kao i sa šireg Europskog prostora.

Opšti cilj ovog projekta je da stimuliše mlade u aktivnom učešću u demokratskim procesima društva kroz akademsku obuku i simulaciju. Projekat uključuje više platformi na kojima će učesnici razgovarati o globalnim socio-ekonomskim problemima, koji se vode isključivo na engleskom jeziku. Pored toga, jedan od ciljeva ove konferencije je da pokaže da su mladi Bosne i Hercegovine, kao i region Jugoistočne Evrope, spremni aktivno učestvovati i biti dio međunarodnih konferencija. Stoga će mladi BiH poslati zvučnu poruku da nisu indiferentni prema globalnim društveno-političkim pitanjima. Pored toga, prenijeće poruku da su voljni da aktivno učestvuju u kreiranju održivih društveno-ekonomskih rješenja.

Tema same konferencije je “Budućnost zajedno – Podsticanje međunarodne saradnje kako bismo osigurali prosperitetnije sutra.” Planirano je da se konferencija održi u okviru četiri komiteta, odnosno simulacije i to: Vijeće sigurnosti UN-a, UN Žene, Vijeće Europe te Sjevernoatlantski savjet (NATO). Svaki od nabrojanih komiteta obraditi će po dvije aktuelne geopolitičke teme.

Na simulaciju se možete prijaviti kao delegat koji će zastupati određenu državu u Vijeću ili kao novinar koji će pomno pratiti i bilježiti dešavanja unutar komiteta. Konferencija će se održati u periodu od 21. do 24. septembra u hotelu Hollywood.

Aplikacije su otvorene od 17. juna i biće otvorene sve do 13. augusta. Registraciju možete izvršiti putem zvanične web stranice- sarajevomun.com.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments