Poziv ženama za kandidiranje posebno vrijednih životnih priča

23 nov

Istraživački tim CEI Nahla kroz projekt radnog naziva “VRIJEME SATKANO OD PRIČA” radi na prikupljanju narativa Bošnjakinja rođenih između dva svjetska rata u zemljama zapadnog Balkana.

Ovim putem se pozivaju sve žene rođene u prvoj polovini 20. stoljeća čija je životna priča važna da bude zabilježena kao vrijedno svjedočanstvo o djelovanju Bošnjakinja u prošlosti – kako u porodici, tako i u zajednici da se kandidiraju.

Cilj projekta „Vrijeme satkano od priča“ je sakupiti i dokumentovati svjedočanstva iz života Bošnjakinja koje su živjele na prostoru zemalja zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija, Hrvatska) u periodu između dva svjetska rata, kako bi se učinila vidljivom njihova uloga u društvenim zajednicama zemalja zapadnog Balkana kroz njihovo djelovanje u privatnoj i javnoj domeni. U oficijelnoj historiji šireg područja Balkana gotovo da ne nalazimo naznake o privatnom životu i društvenom djelovanju Bošnjakinja, stoga smo posebnu pažnju usmjerili upravo na ovu ciljnu grupu.

U ovoj fazi projekta vaša pomoć nam je posebno značajna pošto, zbog starosti osoba koje su svjedočile navedenom periodu historije, nemamo mnogo vremena. Potrebne su nam informacije o ženama iz vašeg okruženja koje su rođene između dva svjetska rata i koje su na neki način bile društveno aktivne ili značajne za sredinu u kojoj su živjele, a još uvijek su u stanju ispričati svoju priču. Neke od njih su možda opismenjavale druge žene ili plele čarape za ranjenike, liječile komšije koristeći se alternativnim metodama, pamte dosta naše usmene književnosti itd. Područja iz kojih su nam trenutno najpotrebniji prijedlozi su regije Hercegovine, srednje i sjeverne Bosne i Krajine, te područja Visokog, Travnika, Bugojna, Gračanice, Tešnja, Mostara…

Uz prijedlog osobe i njene kontakt podatke potrebno je da priložite nekoliko bitnih biografskih podataka, zbog kojih ste se odlučili da upravo tu osobu predložite. Sve informacije možete slati na mail [email protected].

Više informacija

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments