Poziv za volontiranje sa djecom u riziku za studente Univerziteta u Sarajevu

21 sep
Rok prijave 07.10.2018

Volonteri/volonterke su studenti/studentice humanističkih nauka koji kroz edukativni rad s djecom u riziku rade na razvoju socijalnih vještina i zdravih navika, ali i pružaju podršku u školovanju djeci koja žive i/ili rade na ulici. Također, volonteri/volonterke uz mentorsku podršku stječu praktično iskustvo i na taj način razvijaju lične kapacitete, profesionalne vještine i tehnike koje će koristiti u budućem radu.

Rad volontera/volonterki s djecom uključuje različite edukativne i zabavne aktivnosti kao što su radionice o higijeni, ekologiji, komunikaciji, podrška u učenju, maskenbal i tematske zabave za djecu, izleti i obilasci gradskih znamenitosti te posjete kulturnim događanjima. Svake godine, osluškujući potrebe djece i volontera/volonterki, realiziraju se dodatne aktivnosti kao što su: kurs fotografije, putujuća izložba, izleti, razmjene volontera/volonterki iz drugih gradova BiH i regije i sl. Volonteri/volonterke se prate i podržavaju kroz grupne i individualne susrete, te organizirane edukacije prilagođene njihovim potrebama. U okviru praktičnog dijela angažmana svaki volonter/volonterka provodi u Centru 3−4 sata sedmično kada realizira različite kreativne i edukativne aktivnosti s ciljem razvoja socijalnih vještina kod djece. Projektni ciklus se realizira u toku jedne školske godine uz otvorenu mogućnost da se organiziraju dodatne aktivnosti i u toku ljetnog raspusta.

Volonterski edukativni rad s djecom u riziku jedan je od projekata kojeg NARKO-NE realizira od 2010. godine. Realizacija je započeta u saradnji s tadašnjim Dnevnim centrom za djecu koja obavljaju rad na ulici koji je od aprila 2013. godine postao dio Disciplinskog centra za maloljetnike, Sarajevo kao Služba za zaštitu djece u stanju potrebe.

Trajanje projektnog ciklusa: Oktobar − juni

Mogućnost apliciranja u periodu: Septembar

Ko može aplicirati: Studenti/studentice pedagogije, psihologije, socijalnog rada te kriminalistike UNSA

Kontakt osoba za sva pitanja vezana za projekat: Aida Brdar, projektna koordinatorica

E-mail: [email protected]

Prijava za volontiranje

(Visited 270 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments