Poziv za volontere na projekat: “Stariji brat, starija sestra”

13 sep

Stariji brat, starija sestra je mentorski projekat kroz koji se spajaju volonter/volonterka (stariji brat/sestra) i dijete (mlađa sestra/brat) s ciljem razvijanja kvalitetnog, brižnog i podržavajućeg odnosa. Taj se cilj ostvaruje putem dva oblika: rad volontera/volonterke s djetetom i rad stručnjaka/stručnjakinje s volonterom/volonterkom. Volonteri/volonterke se osnažuju za mentorski rad s djecom i kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme, te imaju mogućnost jačanja socijalnih vještina.

U najstarijem mentorskom projektu Udruženja NARKO-NE-a Stariji brat, starija sestra djeca se individualno druže sa studentima/studenticama volonterima/volonterkama koji im postaju modeli za usvajanje socijalno prihvatljivih ponašanja i podrška u razvoju životnih vještina. Djeca najradije odlaze u kino, šetnje, na kolače, kuglanje, plivanje, klizanje, a posebno zadovoljstvo su im zajednički izleti i kreativne radionice na kojima se ostvaruju prijateljstva s drugom mlađom braćom i sestrama.

Djeci uključenoj u projekat zbog određenih porodičnih prilika i nedostatka podrške porodice, volonteri/volonterke se obučavaju kako djetetu biti „stariji brat, starija sestra“ tj. odrasla osoba na koju se može osloniti i koja će mu biti uzor za odrastanje. Jedan takav prijateljski odnos doprinosi tome da se posljedice negativnih faktora razvoja ublaže, te spriječi socijalna izolacija kao i njome često uvjetovane poteškoće u školi. Omogućava im se podrška koju ne dobijaju u porodici, pomaže im se da sklapaju bolje socijalne kontakte s okolinom kako bi se smanjila mogućnost devijacija u svim sferama njihovog života, a time i njihova socijalna isključenost.

Druženjem s volonterima/volonterkama djeca dobijaju novi uvid u život van njihovog svakodnevnog okruženja. Provode svoje vrijeme u druženju, tako što se igraju, odlaze u pozorište, u kino i voze se javnim prijevozom, što je za veliki broj djece prvo takvo iskustvo. U ovome slučaju, provođenje kvalitetnog slobodnog vremena svodi se na najjednostavnije aktivnosti, koje djeca ne upražnjavaju svaki dan. Djeci uključenoj u projekat potreban je neko ko će ih naučiti i pokazati im „sasvim normalne“ aspekte života poput odlaska u kino, muzeje, šetnje, vožnju bicikla, obilazak zoološkog vrta i sl.

Volontere/volonterke u njihovom radu s djecom prate i podržavaju stručni saradnici/saradnice, socijalni radnici/radnice, pedagozi/pedagogice i psiholozi/psihologice, zaposleni u JU „Kantonalnom centru za socijalni rad“, Sarajevo i KJU „Domu za djecu bez roditeljskog staranja“, Sarajevo.

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE od 2004. godine realizira projekat Stariji brat, starija sestra u saradnji s JU „Kantonalni centar za socijalni rad“, Sarajevo, a od 2010. godine s KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“, Sarajevo.

Trajanje projektnog ciklusa: Septembar − juni

Mogućnost apliciranja u periodu: Tokom cijele godine

Ko može aplicirati: Mladi uzrasta od 20 do 30 godina

Link za prijavu!

Prijava za kampanju “Trčimo zajedno za dječiji osmijeh” ovdje.

Kontakt osoba za sva pitanja vezana za projekat: Alma Hadžiskakić, projektna koordinatorica

E-mail: [email protected]

(Visited 396 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments