Poziv za učesnike: PRONI vas vodi u Beograd – “Evropa priča”

28 mar
Rok prijave 24.04.2018

EVROPA PRIČA

Beograd, Srbija, 11. – 13. maj 2018. godine

Svaka osoba gradi svoju “Priču o Evropi” najčešće na osnovu informacija koje on ili ona prikuplja kroz televiziju, virtuelni svet, javne događaja ili u nekoj maloj meri i kroz formalno obrazovanje, ali smo svi svesni da je ta priča samo “vrh ledenog brega”. Često sebi kažemo “Tako veliki koncept poput EU mora da bude više od toga što dobijam kao informaciju?” ili se zapitamo “Da li je zaista tačno šta pričaju o EU, njenoj istoriji, vrednostima i institucijama?”. Svesni smo da proces EU integracija u velikoj meri utiče na naše živote, ali je svako od nas znatiželjan i da zna kako… Kako će naš život izgledati jednog dana kada postanemo deo EU?

PRONI vas vodi na put u Beograd, u Srbiju, na “Živu biblioteku – Evropa Priča”, gde ćete imati prilike da nađete odgovore na sva pitanja koja su vas ikada interesovala o Evropskoj Uniji. Tamo ćete imati prilike da razgovarate sa “Istorijom EU”, “Evropskim/om građaninom/kom”, “Evropskim Šengenskim sporazumom”, “Eurom”, “Evropskim Parlamentom” i mnogim drugim “živim knjigama”, kao i da razmenite svoja iskustva sa preko 200 vršnjaka iz BiH, Makedonije, Srbije i Slovenije.

Pođite na put sa nama i budite deo ovog jedinstvenog iskustva o Evropskoj Uniji. Aplicirajte sada i rezervišite svoje mesto.

ŠTA RADE?
Narativ o Evropskoj Uniji koji možemo da pronađemo svuda oko nas je vrlo često površan ili pun zabluda, a od skoro i prožet euroskepticizmom. Takvo okruženje nas onemogućava da izgradimo ispravnu sliku o EU, zasnovanu na činjenicama, što kao posledicu ima nerazumevanje toga kako će EU uticati na naše živote jednog dana kada postanjemo njen deo, kao i kako će naš put do tamo izgledati. Kako bismo imali ispravno mišljenje o EU, moramo imati sve činjenice u vidu. Upravo zbog toga verujemo da je za mlade ljude koncept žive biblioteke gde će sa ekspertima i svojim vršnjacima razgovarati i diskutovati o svim elementima EU, poput njene istorije, različitosti, vrednostima i načinu funkcionisanja, veoma koristan u stvaranju njihove “Priče o Evropi”. Priče koja je slobodna od predrasuda i skepticizma. Upravo zbog toga, na jednom mestu okupićemo mlade iz regiona i predstavnike EU institucija kako bi razgovarali I počeli zajedno da stvaraju našu zajedničku budućnost.

CILJ
Podstaći mlade da učestvuju u diskusijama o Evropskom građanstvu i evropskim vrednostima u cilju borbe protiv euroskepticizma.

ZADACI

  • Stvoriti interaktivan program koji će pomoći građanima da razumeju EU, njenu istoriju i različitost;
  • Promovisati koncept Evropskog građanstva među mladima u cilju borbe protiv euroskepticizma;
  • Debatovati o budućnosti Evropske Unije i promovisati Evropske integracije među mladima.

PROFIL UČESNIKA
Ukoliko si:

  • aktivan u lokalnoj, nacionalnoj ili internacionalnoj omladinskoj ili nekoj drugoj organizaciji, ili ukoliko si student zainteresovan za razmenjivanje iskustva i učenje o EU J
  • dolaziš iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije ili Srbije;
  • imaš između 15 i 30 godina;
  • motivisan si da iskoristiš svoje ideje i kreativnost u interaktivnom i dinamičnom okruženju;

Onda si ti prava osoba za njih.

TRANSPORT I BORAVAK
Transportni aranžmani će biti organizovani svim učesnicima.

Svi troškovi prevoza, smeštaja i obroka su pokriveni od strane organizatora.

KAKO APLICIRATI?
Apliciranje se vrši popunjavam formulara.

Rok za prijavu: 24.04.2018.

Više informacija

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments