Poziv za učešće u projektu “Mobilizovanje mladih za pomirenje – Budi inspiracija”

22 nov
Rok prijave 23.11.2018

Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u narednome periodu pokreće implementaciju projekta: “Mobilizing Youth for Reconciliation – Be inspiration” (Mobilizovanje mladih za pomirenje – Budi inspiracija) koji realizuje u saradnji sa partnerskim organizacijama Inicijativa mladih za ljudska prava BiH (YIHR BiH) i InfoHouse.

Nakon više od dvije decenije od kraja sukoba u BiH, korijeni konflikta nisu adekvatno adresirani što je uticalo na percepciju mladih o pomirenju te danas mladi u BiH žive u većinski mono-etničkim zajednicama sa limitiranom interakcijom sa drugim etnicitetima. Obrisi nasilne prošlosti i dalje prisutni u javnom diskursu, nedostatak adekvatnog obrazovanja o procesima suočavanja s prošlošću i trenutne političke tenzije imaju nesagledive posljedice po mlade. Ovi faktori značajno utiču na daljnje produbljivanje barijera među mladima i onemogućavaju zajednički rad mladih na izgradnji pomirenja.

Projekat je posvećen kreiranju većeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u Bosni i Hercegovini i izgradnji saradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina u borbi protiv etno-nacionalističke retorike.

Program se sastoji od niza aktivnosti koje uključuju rad sa srednjoškolcima, studentima i mladim političarima, tokom kojih će učesnici imati priliku da kroz predavanja i praktične simulacije nauče o procesima suočavanja s prošlošću, te da svoja znanja primjene na terenu kroz kreativni rad, projekte i akcije.

Student/ica si na Ekonomskom, Pravnom ili Fakultetu političkih nauka?
Živiš u jednom od ova tri grada: Sarajevo, Banja Luka, Mostar?
Želiš da doprineseš izgradnji pomirenja i boljeg života za mlade u BiH?

ŠTA ČEKAŠ?

Prijavi se za učešće u novom projektu Nacionalnog Demokratskog Instituta pod nazivom “Mobilizovanje mladih za pomirenje – Budi inspiracija”

Više detalja o samome projektu, aktivnostima i kriterijima za prijavu možete pronaći na sljedećem linku.

*O nama: Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) je neprofitna, nepristrasna nevladina organizacija koja djeluje širom svijeta sa ciljem pružanja podrške i jačanja demokratskih institucija kroz građansko učešće, otvorenost i vladinu odgovornost.

Rok prijave: 23.11.2018.

Kompletna pozivnica: Poziv NDI

(Visited 473 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments