Poziv za učešće u AFS programima interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca

27 nov
Rok prijave 09.02.2019

Želiš pohađati školu u stranoj zemlji, živjeti u domaćin porodici, naučiti novi jezik i učestvovati u životu lokalne zajednice? Maštaš o otkrivanju nove kulture, te želiš saznati nešto novo o vlastitoj kulturi posmatrajući je iz nove perspektive? Želiš izgraditi nova dugotrajna prijateljstva sa ljudima iz cijeloga svijeta i biti ambasador BiH? Želiš se osamostaliti, ojačati svoje samopouzdanje i bolje upoznati sebe i svoje mogućnosti?

UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini u saradnji sa AFS Intercultural Programs objavljuje:

POZIV
za učešće u AFS programima interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca u školskoj 2019/20. godini.

 • Programi
  AFS jednogodišnji program razmjene
  (juli/august/septembar 2019. – juni/juli 2020.)

Učesnici AFS jednogodišnjeg programa razmjene borave u domaćin zemlji i žive u domaćin porodici, pohađaju srednju školu, te učestvuju u orijentacijskim aktivnostima i drugim događajima koje organizuje AFS domaćin organizacija.

Godinu dana interkulturalnog učenja možete provesti u Argentini, Belgiji, Brazilu, Čileu, Češkoj Republici, Danskoj, Egiptu, Filipinima, Finskoj, Francuskoj, Gani, Holandiji, Islandu, Italiji, Japanu, Kini, Latviji, Njemačkoj, Norveškoj, Mađarskoj, Maleziji, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, SAD-u, Španiji, Švicarskoj, Turskoj i Tajlandu. Pročitajte više o destinacijama 

 • ECTP tromjesečni program razmjene
  (august/septembar – decembar 2019.)

Učesnici AFS tromjesečnog programa razmjene ili ECTP programa (European Citizenship Trimester Programme) borave u domaćin zemlji gdje žive u domaćin porodici, pohađaju srednju školu i učestvuju u orijentacijama i drugim događajima koje organizuje AFS domaćin organizacija. Program se završava učešćem u petodnevnom završnom seminaru u Briselu koji organizuje Evropska federacija za interkulturalno učenje tokom kojeg učesnici imaju priliku naučiti više o institucijama EU, evropskom i aktivnom građanstvu, posjetiti Parlament EU ili Vijeće Evrope i družiti se sa oko 350 učesnika programa iz cijele Evrope.

Provedite tri mjeseca interkulturalnog učenja u Austriji, Belgiji, Češkoj Republici, Danskoj, Egiptu, Francuskoj, Holandiji, Italiji, Njemačkoj, Latviji, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, Španiji, Švicarskoj i Turskoj. Pročitajte više o destinacijama >

Sve dostupne programe možete pregledati na sljedećem linku: Pronađi svoj AFS program. Više informacija o procesu prijave, izbora i toku programa možete saznati na našoj stranici posvećenoj budućim AFSerima: Postani AFSer.

AFS programi interkulturalnog učenja učesnicima pružaju priliku za otkrivanje i istraživanje nove kulture, te spoznavanje svoje kulture iz druge perspektive. AFS je od 1947. godine do danas omugućio da više od 500.000 učenika i mladih osoba otputuje u inostranstvo i doživi iskustva osobnog rasta koja traju kroz cijeli život.

Saznajte više o AFS obrazovnom pristupu, obrazovnim ciljevima i interkulturalnom učenju na našoj stranici posvećenoj edukaciji: Učimo globalne građane da prave stvarnu razliku.

Stipendije
UG ISU BIH i AFS nastoje za svaku generaciju učesnika u AFS programima razmjene srednjoškolaca osigurati što veći stipendijski fond kako bi što više učenika dobilo priliku doživjeti iskustvo interkulturalnog učenja. Spisak dostupnih stipendija za školsku 2019/20. godinu možete pronaći na sljedećem linku: stipendije. Savjetujemo vam da provjeravate navedeno stranicu redovno jer ćemo do isteka roka za prijavu nastojati osigurati dodatne stipendije koje će biti objavljene na navedenoj stranici.

Opći uslovi za prijavu za učešće u AFS programima razmjene srednjoškolaca su:

 • da učenik trenutno pohađa srednju školu na području BiH;
 • da učenik ima prebivalište na području BiH;
 • da ima odlične ili vrlo dobre ocjene;
 • da zadovoljava posebne uslove prijave za učešće u programima određene od strane domaćin zemlje (posebne uslove učešća možete pročitati na stranicama programa);
 • da blagovremeno popuni online prijavni formular.

Rok za prijavu je 09.02.2019. godine

Pišite na Facebook stranici ili na email [email protected], prisustvujte informativnom sastanku ili  pozovite na 033 974 606 radnim danima od 12 do 14 h za više informacija o programima.

Postani dio  velike AFS porodice!

 

(Visited 229 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments