Poziv za učešće – osnovni trening za liderke i lidere interkulturalnih omladinskih razmjena

8 maj
Rok prijave 16.05.2017

Nakon uspešno realizovanih obuka sedam generacija, Volonterski centar Vojvodine raspisuje poziv za novu generaciju polaznica/ka obuke za liderke/re interkulturalnih omladinskih razmena.

Sa posebnim zadovoljstvom nastavljamo ovaj osmi ciklus, otvoren za učesnice/ke iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i, kao do sada, Srbije.

Cilj i kratak opis:

Program obuke za liderke/re interkulturalnih omladinskih razmena je sertifikovan od strane Nemačko-francuske kancelarije za mlade (www.ofaj.org, www.dfjw.org). Program obuke prati kurikulum razvijen od strane OFAJ/DFJW.

Cilj obuke je da učesnice/ke obuči i osnaži za planiranje, organizovanje i realizaciju interkulturalnih omladinskih razmena. Obuka se sastoji iz tri jednonedeljna modula koji će biti realizovani redom u Nemačkoj, Francuskoj i Srbiji. Namenjena je učesnicama i učesnicima, koji imaju iskustva sa volonterskim kampovima ili omladinskim razmenama, a prvenstveno onima koji su zainteresovani da organizuju i vode interkulturalne omladinske razmene.

Tokom obuke učesnice/i će steći teorijska znanja i praktična iskustva iz sledećih oblasti:

• Liderstvo, kompentencije liderki/a u interkulturalnim razmenama

• Rad sa grupama, razvoj grupa, dinamika grupnog rada

• Timski rad, uloge u timu, rad u međunarodnom timu

• Jezičke animacije

• Kultura i interkulturalno učenje

• Osmišljavanje programa omladinske razmene, logistika, finansijski plan, evaluacija programa

• Predrasude i stereotipi, konflikti, komunikacija

• Finansiranje programa, pisanje projekta i budžetiranje, izrada narativnog i finansijskog izveštaja

• Različiti metodološki pristupi u interkulturalnom omladinskom radu

Organizatori:

Obuku realizuje Volonterski centar Vojvodine iz Srbije zajedno sa partnerskim organizacijama

Interkulturelles Netzwerk iz Nemačke i Peuple et Culture iz Francuske. Trenerski tim je sastavljen od predstavnika partnerskih organizacija, a čine ga iskusni treneri i trenerice iz tih zemalja sa dugogodišnjim iskustvom u omladinskom radu, kao i programima neformalnog obrazovanja i interkulturalnih razmena.

Period i mesto realizacije:

Obuka se sastoji iz tri modula, a budući učesnici i učesnice u obavezi su da učestvuju u sva tri dela obuke. Obuka će se realizovati u skladu sa navedenim vremenskim planom:

Profil:

Učesnice/ci obuke biće ljudi iz 3 grupe:

1. Sa Balkana (Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije), 2 učesnce/ka iz svake zemlje

2. Nemačke, 6-8 učesnica/ka

3. Francuske, 6-8 učesnica/ka

Svaku grupu čini do 8 učesnica/ka koji zadovoljavaju sledeće uslove:

• najmanje 18 godina starosti

• voljni da se angažuju u osmišljavanju i sprovođenju interkulturalnih omladinskih razmena

• osobe koje mogu učestvovati u sva 3 dela obuke prema navedenom vremenskom planu

• poželjno znanje nemačkog ili francuskog jezika

• poželjno iskustvo učešća u interkulturalnim omladinskim razmenama ili volonterskim radnim kampovima

Jezik obuke:

Zvanični jezici ovog programa su do sada bili srpski, nemački i francuski. Obzirom da je i ovaj krug treninga otvoren za Balkan, dosadašnji srpski zameniće nešto što mi zovemo „dobardanovski“ :), čijem se zajedničkom kreiranju radujemo. Trenerica i prevoditeljka sa Balkana su iz Srbije. Program treninga odvija se na jednom od ova tri jezika, uz obezbeđen konsekutivni prevod na druga dva. U radu u malim grupama učesnice/ci će koristiti engleski jezik, mada će po potrebi i u ovim delovima programa biti obezbeđen prevod.

Sertifikat:

Svi učesnici/ce koji uspešno završe čitav program obuke (učestvuju na sva tri dela) i urade praktični deo (učestvuju u pripremi i implementaciji jedne interkulturalne omladinske razmene) stiču pravo na sertifikat izdat od strane Nemačko-francuske kancelarije za mlade i time mogućnost (ukoliko to žele) da se nađu u javnoj bazi liderki/ra omladinskih razmena, te će na taj način biti dostupni organizacijama koje traže lidere i žele da ih angažuju. Više informacija o sertifikatu može se naći na sajtu www.dfjw-zertifikat.org (za sada samo na nemačkom i francuskom a u pripremi je i verzija na engleskom jeziku).

Finansijski aspekat učešća:

U toku trajanja obuke učesnice/ci imaju obezbeđen smeštaj, hranu, kao i sve neophodne materijale za rad. Putni troškovi učesnika će biti refundirani od strane organizatorki. Putni troškovi se refundiraju u potpunosti a za učesnike sa Balkana u maksimalnom iznosu od 322€ po osobi za Francusku i Nemačku.

Učesnice/ci sa Balkana plaćaju participaciju za učešće na treningu u iznosu od 50€ za svaki deo obuke. Izuzetak su učesnice/ci sa Kosova koji su zbog troškova viza oslobođeni plaćanja participacije. Učesnice/ci iz Nemačke i Francuske plaćaju participaciju u iznosu od 200€.

Rok za prijavu:

Popunjen prijavni formular treba poslati na e-mail adresu [email protected] najkasnije do 16. maja 2017. godine!

 

(Visited 450 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin