Poziv za učešće na osmom Sarajevo World Café-u na temu “EUvaluacija”

4 dec
Rok prijave 11.12.2015

Inicijativna grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS) i ove godine organizuje Beyond Forum Alpbach: Sarajevo World Café na temu “EUvaluacija”. Osmo po redu druženje članova IGAS-a, studenata, mladih i eminentnih gostiju predavača održati će se u četvrtak, 17.12.2015. godine, u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Sarajevu sa početkom u 18:00 sati.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine stupio je na snagu 01.06.2015.godine. Prema navodima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, aplikacija za članstvo naše države u EU treba biti predana do kraja 2015. godine. Euforija oko ulaska u EU još uvijek traje. Ali pitanje je, zapravo, gdje se to mi zaista nalazimo? Da li je navedeni napredak zaista vidljiv? Koristimo li EU grantove? Koliko smo uključeni u projekte mobilnosti studenata? Konačno, zašto bi nas sve to uopšte trebalo zanimati? Šta mlade osobe zapravo dobijaju od Evropske unije i pristupanja Bosne i Hercegovine istoj?

Do odgovora na ova i mnoga druga pitanja nastojati će se doći kroz neformalnu diskusiju i druženje sa sljedećim govornicima osmog po redu Sarajevo World Café-a:

  • Wolfgang Thill – EU desk officer za austrijsku ambasadu u Bosni i Hercegovini,
  • Adi Čerimagić – analitičar Evropske incijative za stabilnost (EIS),
  • Andrej Gajić – jedan od suosnivača poznate evropske nevladine organizacije za istraživanje i zaštitu morskih pasaSharklab International sa sjedištem na Malti,
  • Nena Marković – savjetnica za projekte pri Nacionalnom Erasmus+ uredu u Bosni i Hercegovini i učesnica Erasmus Mundus programa,
  • Samir Beharić – stipendista Erasmus Mundus programa i aktivan član nekoliko nevladinih organizacija,
  • Harun Rizvanbegović – projektni menadžer Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA).

Radi ograničenog kapaciteta, za učešće na Sarajevo World Café-u potrebno se unaprijed prijaviti uz jednostavnu registraciju – OVDJE. Prijave će biti otvorene do petka, 11.12.2015. godine do 23:59h. Svi izabrani učesnici bit će obaviješteni putem emaila najkasnije do 14.12.2015. godine.

Projekat prati koncept World Café kojim se, u zamjenu za klasična predavanja, studentima i mladim ljudima pruža prilika da budu aktivni učesnici diskusije u opuštenoj atmosferi uz šoljicu kafe. Prisutni će također imati priliku saznati nešto više o aktivnostima IGAS-a, te Evropskom Forumu Alpbach i programu stipendiranja za ovaj prestižni evropski događaj.

Sarajevo World Café realizuje se uz podršku dugogodišnjeg partnera projekta, Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Osvježenje za učesnike ove godine obezbijediti će čajdžinica “Franz & Sophie” te Manuel Caffè .

Za sve dodatne informacije predstavnike IGAS-a možete kontaktirati putem emaila:  [email protected], kao i putem profila na društvenim mrežama FacebookTwitter, Instagram i LinkedIN te web stranice www.igas.ba.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin