Poziv za učešće na konferenciji Formalne i neformalne prepreke građanskom aktivizmu

17 apr
Rok prijave 21.04.2017

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave na konferenciju „Formalne i neformalne prepreke građanskom aktivizmu u našem društvu“, koja će se održati 26. aprila sa početkom u 10 časova u Muzičkom paviljonu Staklenac u Banjaluci. 

Građanski aktivizam i/ili javno političko djelovanje kod nas još uvijek nije prepoznato u široj javnosti kao legitiman način djelovanja i ukazivanja na nepravilnosti u našem društvu. S tim u vezi, namjera nam je da na ovoj konferenciji govorimo o različitim ograničenjima s kojima se suočavaju organizacije civilnog društva.

Civilno društvo čine aktivni građani i građanke koji svojim angažmanom djeluju s ciljem unaprijeđenja kvalitete života u svojoj zajednici i šire. Uloga organizacija civilnog društva jeste da zajedno sa građanima kanališe potrebe i probleme prema vlasti i nadležnim institucijama.

U našem društvu postoji nepovjerenje kada su organizacije civilnog društva u pitanju, i uglavnom se društveni akteri_ke negativno etiketiraju. Problemi sa kojima smo suočeni u Bosni i Hercegovini zahtjevaju učešće svih nas, ali odgovrnost je svakako na izvršiocima vlasti.

Konferencija je koncipirana na način da je u prvom panelu fokus na formalne i institucionalne okolnosti koje otežavaju ili spriječavaju građanski aktivizam, u drugom panelu želimo da čujemo koje su to mogućnosti građanskog aktivizma, dok je treći panel rezervisan za razmjenu mišljenja različitih društvenih aktera, od građana, preko medija, do    međunarodnih organizacija i predstavnika akademske zajednice.

U zadnjih 20 godina, civilno društvo je pokrenulo dosta incijativa koje su uticale na rješavanje određenih problema.

Međutim, pred nama je dugoročan proces uključivanja građana/ki, koji od svih nas zahtjeva fleksibilnost i dodatna znanja i vještine.

Rok za prijavu na konferenciju je petak, 21. april. Prijavni obrazac možete naži ovdje.

Dnevni red  konferencije.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin