Poziv za “Trening izgradnje mira za studente/ice iz Bosne i Hercegovine”

24 maj
Rok prijave 21.06.2017

PlatForMir u suradnji sa Centrom za nenasilnu akciju poziva vas da se prijavite na „Trening izgradnje mira za studente/ice iz Bosne i Hercegovine“ koji će se održati na Jahorini, 17.7-26.7.2017

Ako si student ili studentica, dolaziš iz Bosne i Hercegovine, želiš napraviti promjenu, a ne znaš kako, potreban ti je prostor da kažeš svoje mišljenje i čuješ šta to drugi vršnjaci misle o onome što nam se događalo devedesetih u BiH, pozivamo te da pročitaš poziv do kraja i razmisliš da učestvuješ. Došao/la si do momenta kada se pred tobom otvaraju brojna pitanja: kakav smo to “mir” keirali/e? Kakvom miru težimo? Da li dijelimo svi/e iste strahove? Kako se nosimo sa stvarnošću koja nas okružuje? Ukoliko si spreman/a da kroz sopstvena propitivanja i slušanja drugih, pronađeš odgovore na ova pitanja i ukoliko si spreman/a da preuzmeš aktivniju ulogu u građenju svoje budućnosti, pozivamo te da se prijaviš na ovaj trening.

Na radionicama ćemo se aktivno baviti složenim temama i očekujemo intenzivnu komunikaciju, razmjenu mišljenja, međusobnu kritiku, spremnost na samokritiku, dijalog sa neistomišljenicima i preispitivanje vlastitih uvida i stavova. Ovo je intenzivan osmodnevni program koji zahtjeva visok stupanj motivacije sudionika/ca te njihovu spremnost da aktivno sudjeluju u procesu rada.

Ne očekuj klasična predavanja gdje sjediš i slušaš jednog govornika/cu, već je potrebno vrlo intenzivno i interaktivno raditi, aktivno sudjelovati, slušati druge i dijeliti svoje mišljenje.

Za sve studente i studentice iz BiH, ovaj trening predstavlja priliku da oni kao dio studentske populacije prepoznaju u sebi odgovornost za društveno djelovanje, kroz zajednički susret i rad na temama koje se tiču prošlosti i budućnosti poslijeratnog društva, te međusobne razmjene i refleksije sudionika.

Na treningu ćemo se baviti temama kao što su: suočavanje sa prošlošću, međuetničko nasilje, izgradnja mira, pomirenje, nacionalni identiteti, međuetnička suradnja, nenasilno rješavanja sukoba…

Trenerski tim je sastavljen od pet trenera/ica koji dolaze sa prostora bivše Jugoslavije, koji se bave mirovnim aktivizmom, i zaduženi/e su za pripremu i vođenje radionica.

Što je još važno znati prije popunjavanja upitnika?

  • Ukoliko niste u mogućnosti da sudjelujete svih osam dana intenzivnog, i na momente zahtjevnog rada, savjetujemo vam da se ne prijavljujete ovog puta.
  • Važno je da prije popunjavanja upitnika pažljivo pročitate cijeli ovaj poziv, kako biste dobili jasnu sliku šta je trening i kako izgleda rad, te da procjenite svoje mogućnosti i motivaciju za sudjelovanje.
  • Podsjećamo da ovaj trening iz izgradnje mira nije prilika za odmor, niti za odlazak na plaćenu ekskurziju.
  • Program je intenzivan i zahtjevan, a visoka motivacija sudionika/ca za rad je važan kriterij pri odabiru prijava.
  • Dosadašnje iskustvo govori da se za svaki trening prijavi mnogo više od 20 osoba, koliko je mjesta u jednoj grupi. Imajte u vidu da se u procesu selekcije trenerski tim vodi različitim kriterijima – jasna motivacija, ravnomjerna geografska, spolna, dobna, profesionalna zastupljenost. Stoga popunite vašu prijavu pažljivo i odgovorite na sva pitanja.

Tehničke i logističke informacije:

Radna satnica:

  • 09.30–13.00 Prijepodnevna radionica (sa pauzom za kafu od 20 minuta)
  • 13.00–16.30 Pauza za ručak i odmor
  • 16.30–20.00 Popodnevna radionica (sa pauzom za kafu od 20 minuta)

Princip prijavljivanja:

Ukoliko želite sudjelovati u ovom programu, molili bismo vas da popunite online upitnik najkasnije do 21.06.2017. godine.

O rezultatima apliciranja bićete objavješteni do 27.06.2017. godine.

Trening će biti održan u na Jahorini gdje će za sve sudionike/ce biti osiguran smještaj u dvokrevetnim sobama, sa doručkom, ručkom i večerom, i dvije kafe pauze dnevno.

Troškove smještaja, hrane, puta i potrebnih materijala za rad pokriva organizator. Dodatne logističke informacije proslijedit ćemo vam nakon odabira prijava.

Za sve dodatne informacije i nedoumice javite se na mail: [email protected]

Više informacija možete naći ovdje.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments