POZIV za studente: Novi program Munja Obuke i Prakse – Promocija ljudskih prava

21 feb
Rok prijave 27.02.2017

ŠTA?

 • MUNJA Inkubator društvenih inovacija i HOĆU.ba u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava BiH organizuju tromjesečni program obuke i prakse za studente novinarstva i prava na temu: „Promocija ljudskih prava kod mladih“.

MUNJA i HOĆU.ba

 • MUNJA Inkubator društvenih inovacija više od 15 godina realizira programe za osnaživanje mladih u BiH. Krajem 2015. godine MUNJA je uspostavila i info platformu HOĆU.ba koja je danas vodeći medij za pružanje korisnih informacija mladima sa 310.000 posjeta u prošloj godini, 80.000 aktivnih korisnika na društvenim mrežama i uz preko 4.000 inspirativnih priča i korisnih prilika i programa koje je do sada objavila.
 • U posljednje tri godine Munja je realizirala pet ciklusa višemjesečnih programa Obuke & Prakse kroz koje je prošlo više od 50 studenata.

POZADINA PROGRAMA

 • Mladi danas u BiH nisu posve upoznati sa konceptom ljudskih prava, načinima kako ih zaštititi, institucijama i organizacijama koje se bave ovom oblašću kao niti procedurama i mogućnostima koje postoje. Zbog toga Ministarstvo za ljudska prava BiH podržalo je projekt kroz koji će studenti kreirati posebnu kampanju na Hoću.ba info platformi za promociju ljudskih prava kod mladih, a ujedno razviti svoje vještine, istraživati i dodatno se educirati o ovoj temi uz stručnu i mentorsku podršku.

OD ČEGA SE SASTOJI PROGRAM?

 1. Uvodna obuka – Seminar o ljudskim pravima i komuniciranju sa mladima (Sarajevo, 04.-06.03.2017. godine). Trodnevni seminar za 20 studenata na kojem će se učesnici upoznati sa konceptom ljudskih prava, Hoću.ba platformom, kampanjom i odabrati svoju temu za praktičan rad.
 2. Praktičan rad polaznika HOP programa (mart – maj 2017. godine).Uz mentorsku podršku Munja inkubatora studenti će praktično raditi na odabranoj temi tj. istražiti temu, detaljnije se upoznati sa njom, te kreirati sadržaj koji će postati dio kampanje promocije ljudskih prava kod mladih.
 3. Kampanja promocije ljudskih prava kod mladih (april – juni 2017. godine).Svi radovi studenata bit će objavljeni na Hoću.ba platformi (web, 50 FB grupa, IG, E-magazin, mediji) u sklopu kampanje koja će trajati 3 mjeseca. Radovi studenata poslije će biti korišteni i kao edukativni paket za škole i omladinske organizacije širom države.
 4. Evaluacija programa i dodjela certifikata (kraj juna 2017. godine).Na kraju programa napravit će se procjena rezultata, proglasiti najbolji radovi, uručiti nagrade za najbolji rad, te uručiti certifikati za sve uspješne polaznike Programa.

KO MOŽE BITI POLAZNIK PROGRAMA?

 • Studenti dodiplomskog ili postdiplomskog studija i to novinarstva (žurnalistika, komunikologija) ili prava uz iznimku studenti drugih fakulteta koji imaju izraženi interes za oblast ljudskih prava;
 • Da su državljani BiH;
 • Da su visoko motivirani za ovaj kompletan program i imaju dovoljno vremena;
 • Da ih zanima tema ljudskih prava;
 • Da vole koristiti društvene mreže i internet (Facebook, Instagram, Youtube itd.)
 • Da mogu sudjelovati na uvodnom seminaru u Sarajevu (04.-06.03.2017.)

NAČIN APLICIRANJA

 • Zainteresirani kandidati/kinje trebaju poslati: a) kratku biografiju (CV) i b) motivacijsko pismo na e-mail: [email protected] (naslov: HOP) najkasnije do ponedjeljka 27.02. do 15:00h!
 • Nepotpune prijave i prijave koje ne stignu na vrijeme neće biti uzete u obzir.
 • Odabrani polaznici Programa će biti kontaktirati u utorak 28.02. u popodnevnim satima i trebat će poslati potpisanu Izjavu o učešću u Programu. Na osnovu toga dobivaju poziv za Program kao i uvodni seminar u Sarajevu.

TROŠKOVI

 • Svi odabrani polaznici programa dobivaju stipendiju koja pokriva troškove programa (smještaj i putne troškove za seminar u Sarajevu za polaznike koji dolaze izvan Sarajeva, troškove obroka i osvježenja tokom seminara, radni materijal i predavače, mentorsku podršku tokom trajanja programa, certifikat o učešću, te nagradu za najbolji rad).

DODATNE INFORMACIJE:

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments