Poziv za srednjoškolce na projekciju filma ”Pored mene”

26 maj
Rok prijave 07.06.2016

“Školegijum”, časopis za pravednije obrazovanje 10. juna u art kinu Kriterion u 19:30 organizira projekciju filma “Pored mene” Stevana Filipovića. 

Poslije projekcije učesnici će moći razgovarati sa rediteljem filma te govoriti o temama koje film otvara ali i o svojim iskustvima kroz obrazovanje. 

O filmu: 

“Pored mene” je priča o Olji (Hristina Popović), gimnazijskoj profesorki istorije, punoj entuzijazma i zainteresovanoj za alternativne metode edukacije. Ona je u braku sa slikarom Uglješom (Dragan Mićanović), čija je poslednja izložba izazvala burne reakcije u javnosti. Grupa huligana upravo tu izložbu vidi kao povod da je napadne. Snimak napada kači na internet.

Narednog dana, Olja otkriva da je to uradio neko od njenih učenika. Oduzima im mobilne telefone, zapreti odlaskom u policiju ako sami ne prijave krivce, i u afektu odlučuje da ih zaključa u školskoj zgradi dok to ne urade. U školi, igrom slučaja, nema ni interneta. U želji da zajedno riješe problem, ali i iz nemogućnosti da napuste školsku zgradu, učenici počinju da komuniciraju. Tokom jedne noći, o sebi i svojim drugovima iz razreda, saznat će više nego svih prethodnih godina i više nego što su ikada očekivali. Ta noć će zauvijek promeniti njihove živote, stavove i razmišljanja.

U filmu igraju i Nikola Glišić, Milica Majkić, Matea Milosavljević, Katarina Pešić, Rastko Vujisić, Marko Panajotović, Milivoje Miša Stanimirović, Darko Ivić, Jovan Zdravković, Nikola Dragutinović, Uroš Novović, Alek Surtov, Slaven Došlo, Jelena Puzić, Andrej Pipović, Gorica Regodić, Vibor Kreković, Jelena Kesić, Milica Petrović, Anđelko Beroš…

Film je do sada u BiH prikazan u okviru Sarajevo film festivala gdje je dobio nagradu mlade publike. Na raznim festivalima širom svijeta bio je nagrađivan, a u Puli osvojio i Zlatnu arenu.

O reditelju: 

Stevan Filipović je beogradski filmski reditelj. Do sada je snimio filmove Šejtanov ratnik, Šišanje i Pored mene.

Svi srednjoškolci koji žele pogledati ovaj film besplatno i učestovati u razgovorima trebaju se prijaviti na mail adresu [email protected]. U prijavi navesti ime i prezime te naziv škole koju pohađate.

Prijava je obavezna.

Za sve dodatne informacije obratite nam se na gore pomenutu mail adresu.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin