Poziv za škole: Takmičenje „Navike promijeni – školu opremi“

8 okt

U  cilju promocije energetske efikasnosti i uštede energije i vode u školama na području Tuzlanskog kantona (Bosna i Hercegovina) i Brodsko-posavske županije (Hrvatska), CRP organizuje takmičenje škola „Navike promijeni – školu opremi“.

Takmičenje se  organizuje u okviru projekta PAMETNE ŠKOLE u saradnji između Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavske županije i Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije, udruženja Zelena akcija iz Zagreba, i Brodskog ekološkog društva (BED) iz Slavonskog Broda.

„Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE“ naziv je 1,6 miliona eura vrijednog prekograničnog projekta koji se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

„Navike promijeni – školu opremi“ je takmičenje u uštedi energije i vode. Tokom takmičenja škole će pokazati da energiju i vodu u svojim objektima, mogu uštedjeti bez ikakvih dodatnih investicija, te da potrošnju znatno mogu smanjiti samo promjenom svog ponašanja.

Poziv za učešće na takmičenju objavljen je 26.9.2017. godine, a svoje prijave škole mogu dostaviti najkasnije do 3. novembra 2017. godine. Prijavni obrasci se mogu preuzeti na web stranicama:

www.crp.org.ba, www.zelena-akcija.hrwww.bpz.hr , www.vladatk.kim.ba ili www.bed.hr.

Nakon završetka takmičenja proglasit će dvije škole pobjednice i to jednu u Tuzlanskom kantonu (BiH)  jednu u Brodsko – posavskoj županiji (HR).

Škole koje pobijede dobiti će:

  • fotonaponskim sistemom za proizvodnju električne energije;
  • solarnim laboratorijem koji ćemo u saradnji sa učenicima opremiti sa mnogo korisnih stvari za školu (npr. solarno drvo, solarna klupa, solarni roštilj ili solarne lampe).

Rezultati koje postignu škole sa područja Tuzlanskog kantona u takmičenju i donacija koju osvoji prvoplasirana škola, biti će vrednovaneod strane Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, kroz Instrumentarij za vrednovanje skola. Sve škole koje budu učestvovale u takmičenju će od organizatora dobiti pismo zahvale.

Pozivamo sve osnovne i srednje škole da se prijave na ovo interesantno i korisno takmičenje!

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments