Poziv za prijavu na regionalnu školu za mlade POLITEIA

4 mar
Rok prijave 06.03.2019

Fondacija Centar za demokratiju poziva vas da se prijavite za regionalnu školu za mlade POLITEIA koja će se održati od 1. do 6. aprila 2019. godine u Danilovgradu, Crna Gora.

Prva POLITEIA škola za civilno društvo održana je 1997. godine tokom velikih građanskih i studentskih protesta u kojima su mladi stekli znanje o demokratskim i evropskim vrijednostima. Od tada, na stotine mladih ljudi je podučavano i motivisano da aktivno učestvuju u društvenim i političkim procesima. POLITEIA je prepoznata kao jedan od vodećih neformalnih obrazovnih programa na Zapadnom Balkanu zbog velikog izbora predavača, interaktivne metodologije i odabira kvalifikovanih učesnika.

Škola Politeia sada se podiže na regionalni nivo kroz projekat Regionalni omladinski kompakt za Evropu i uključiće učesnike i predavače iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske.

Neke od glavnih tema ovogodišnje Politeia će biti:

  • Evropa i Zapadni Balkan – integracija i proširenje; Reforme kao domaći zadatak za zemlje Zapadnog Balkana – ključni izazovi; Organizacija reformi kroz pregovaračka poglavlja;
  • Vladavina prava i temeljna prava – strateška perspektiva i implementacija reformi;
  • Zapošljavanje i socijalna kohezija – Socijalna dimenzija integracije u EU; Programi EU za mlade 2014-2020;
  • Metodologija izrade javnih politika i monitoringa; Neformalni i strukturirani dijalog između mladih i donosilaca odluka;
  • Grupni projekti iz lokalne i regionalne perspektive

Učešće na POLITEA školi za mlade na Zapadnom Balkanu je otvoreno za studente, diplomirane studente, mlade ljude i stručnjake do 28 godina starosti.

Učesnici će biti odabrani prema njihovim akademskim, aktivističkim i političkim dostignućima koji se odnose na temu škole. Oni moraju pokazati čvrsto razumijevanje procesa integracije u EU na Zapadnom Balkanu i Turskoj i snažan interes za oblast vladavine prava, temeljnih prava, zapošljavanja i socijalne politike, te osmišljavanje i praćenje javnih politika.

Organizatori će pokriti troškove putovanja, pansiona i obroka. Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije uz sufinansiranje iz Balkanskog fonda za demokratiju.

Za prijavu posjetite sljedeći link.

(Visited 336 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments