Poziv za prijave za stipendije Evropskog Foruma Alpbach 2016

19 feb
Rok prijave 31.03.2016

Poziv za prijave na program stipendiranja za odlazak na Evropski Forum Alpbach u Austriji, jednu od najuglednijih evropskih konferencija, otvoren je do 31. marta 2016. godine za sve mlade osobe iz Bosne i Hercegovine dobi od 18 do 30 godina. Prezentacije „Kako aplicirati za stipendiju Evropskog Foruma Alpbach“ bit će održane 23. februara 2016. godine u 18h na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, 5. marta 2016. godine u 12h na Pravnom fakultetu u Banja Luci te 07. marta 2016. godine u Mostaru.

Evropski Forum Alpbach (EFA) jedna je od najuglednijih evropskih interdisciplinarnih konferencija, koja se još od 1945. godine održava u Austriji. Svake godine na seminarima i simpozijumima sudjeluje više od 4000 učesnika iz preko 70 zemalja, među kojima su Nobelovci, uvaženi profesori, eksperti, istaknuti političari te brojne mlade osobe – stipendisti Foruma. EFA se ove godine održava u periodu od 17. augusta do 02. septembra, a krovna tema je „New Enlightenment“. Kao i svake godine, pored formalnog dijela, Forum nudi i izuzetno bogat kulturni program.

Formalna struktura EFA obuhvata tri velike cjeline: Seminar Week (sedmica intenzivnih seminara koja nudi 16 najaktuelnijih tema iz raznoraznih oblasti), Ljetne škole i višednevni specijalizovani Simpozijumi (ekonomski, pravni, politički, zdravstveni, tehnološki). Forum je interdisciplinaran te se učesnici mogu prijaviti i uzeti učešće bez obzira na profesionalnu pozadinu i oblast koju izučavaju.

Na program stipendiranja za EFA mogu se prijaviti svi studenti i mladi uzrasta od 18 do 30 godina. Stipendije u potpunosti pokrivaju troškove učešća, a postoji mogućnost i prijave za nadoknadu troškova smještaja sa doručkom te džeparca. Poziv za prijave na program stipendiranja otvoren je do 31. marta 2016. godine. Aplikacija za prijavu može se preuzeti sa zvanične web stranice Foruma www.alpbach.org, a šalje se isključivo putem pošte na adresu Foruma u Beču.

Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS) pridruženi je član Evropskog Foruma Alpbach i predstavlja Forum mladima u Bosni i Hercegovini, te nastoji osigurati dodatne stipendije za bh. učesnike. Predstavnici IGAS-a poručuju: „Svake godine 15 do 20 mladih osoba iz Bosne i Hercegovine otputuje na EFA. Iskoristite šansu da prikupite nova znanja i iskustva, te upoznate mnoge mlade ljude koji dolaze iz svih krajeva svijeta. Forum je jedinstvena prilika za izgradnju izuzetne mreže kontakata i povezivanje sa eminentnim svjetskim ličnostima.“

Detaljnije informacije o programu Foruma, stipendijama i procesu apliciranja mogu se pronaći na zvaničnoj web stranici www.alpbach.org. Također, za dodatne informacije i pitanja o tome kako se prijaviti za stipendije Foruma, zainteresovani mogu kontaktirati predstavnike Inicijativne grupe Alpbach u Sarajevu, zvaničnog partnera EFA za Bosnu i Hercegovinu, putem emaila:  [email protected] te IGAS Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn profila.

Kao i prethodnih godina, članovi IGAS-a, koji su i sami bivši stipendisti Foruma, održat će prezentaciju otvorenog tipa „Kako aplicirati za stipendiju Evropskog Foruma Alpbach“, na kojoj će mladima iz Bosne i Hercegovine biti predstavljen program EFA 2016, uz vrlo vrijedne i korisne savjete na koji način ispuniti aplikaciju te povećati svoje šanse za dobijanje stipendije za ovaj prestižni događaj.

Radionice će biti održane 23. februara 2016. godine u 18h na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (prostorije E-net centra – III sprat), 5. marta 2016. godine u 12 h na Pravnom fakultetuu Banja Luci (sala 78) te 07. marta 2016. godine u Mostaru (tačno vrijeme i lokacija održavanja radionice u Mostaru bit će naknadno objavljeni).

Jedna od prošlogodišnjih učesnica Foruma podijelila je svoje utiske iz Alpbacha, a kakvo je njeno iskustvo zainteresovani mogu pročitati ovdje.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments