Poziv za prijave: Škola drugačijih sjećanja u Istočnoj Bosni – Gornjem Podrinju

29 jun
Rok prijave 20.07.2019

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR) organizuje po treći put regionalnu Školu drugačijih sjećanja u Istočnoj Bosni – Gornjem Podrinju od 24. do 28. jula 2019. godine.

Šta je Škola drugačijih sjećanja?

Škola drugačijih sjećanja je ljetni edukativni program baziran na studijskim posjetama čiji je cilj razmjena iskustava lokalne zajednice, aktivista/kinja za ljudska prava, predstavnika/ca vjerskih zajednica, historičara/ki, žrtava i svjedoka/inja o procesu pomirenja i suočavanja sa prošlošću. Škola obuhvata posjete mjestima stradanja i ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine, povezujući iskustva zajednica sa šireg područja jedne regije.
Iniciran od strane svojih aktivista i aktivistkinja, YIHR BiH je ovaj program pokrenuo 2014. godine s ciljem povećanja stepena upoznavanja mladih o događajima iz posljednja dva rata na području Hercegovine. Aktivnosti Škole obuhvataju obilaske mjesta stradanja, lokacija masovnih grobnica, koncentracionih logora, vjerskih objekata, mezarja i grobalja, spomenika i memorijala. Od 2016. godine je Škola regionalnog karaktera, te se učesnicima i učesnicama iz BiH pridružuje i manja grupa iz susjednih zemalja – Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

O ovogodišnjem programu:

Nakon pozitivnih iskustava organizacije i implementacije Škole drugačijih sjećanja u Hercegovini od 2014. godine, YIHR BiH zadnje dvije godine organizuje još jednu Školu sa istom tematikom za područje Istočne Bosne vezano za Gornje Podrinje i lokalitete na širem području Foče, Goražda i Višegrada.
Treća Škola drugačijih sjećanja u Istočnoj Bosni – Gornjem Podrinju se realizuje u periodu od 24. do 28. jula 2018. godine, tako što okuplja učesnike i učesnice 24. jula u Sarajevu odakle kreće prema Tjentištu gdje je baza Škole. Tjentište je stalna baza škole odakle se ide u obilaske lokaliteta uzduž Gornjeg Podrinja, sve do povratka u Sarajevo 28. jula kada se završavaju aktivnosti Škole.
U sklopu ovog programa učesnici i učesnice će imat priliku posjetiti širu okolinu Foče, Goražda i Višegrada, poput Tjentišta, Miljevine, Jošanice, Rorova, različitih muzeja i drugih mjesta, te saznati više o neispričanim pričama iz ovoga kraja. Osim posjeta, biće organizovane i posebne projekcije filmova i tematske diskusije.

Kako se prijaviti?

Uslovi za prijavu učesnika i učesnica sa područja Bosne i Hercegovine:

  • Dobrodošli su svi učesnici i učesnice rođeni/e od 1992. do 1999. godine
  • Ohrabruje se učešće oba pola, kao i ravnomjerna i ravnopravna zastupljenost učesnika/ca iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, što će biti jedan od kriterija izbora učesnika/ca.
  • Posebno se ohrabruje učešće učesnika/ca koji/e ranije nisu imali/e priliku učestvovati u programima koji se bave suočavanjem s prošlošću i tematikom ratnih zločina.
  •  Prijave se najkasnije zaključno sa 15. julom 2019. godine popunjavaju obrascem na ovom linku: OBRAZAC ZA PRIJAVU
  •  Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje.
  •  Nakon pohađanja Škole, od učesnika/ca se traži kratki osvrt kroz tekst, slike ili video koji će biti objavljeni na zvaničnim platformama YIHR-a BiH.

Zbog očekivano velikog broja prijava kontaktirani će biti samo kandidati/kandidatkinje koje su primljeni na program i to najkasnije do 20. jula 2019. godine. Za selekciju učesnika i učesnica iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore odgovorne su kancelarije Inicijative u tim zemljama.

Više informacija:

Tokom trajanja programa je učesnicima i učesnicama osigurana hrana, osvježenje, smještaj i prijevoz.
Za sve dodatne informacije nas možete kontaktirati putem telefona na broj 063 269 284 ili putem e-maila na [email protected]
Iskusite jedan drugačiji pristup izučavanju procesa suočavanja sa prošlošću kroz pogled i priču onih koji su zločine preživjeli ili onih koji sjećanje na zločin nose preko priča prenošenih sa generacije na generaciju. Propitujte ovakav pristup, istražujte i saznajte više o događajima iz bliže i dalje prošlosti koji danas oblikuju odnose u našem društvu.

(Visited 72 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Meris Bećović