Poziv za prijave – ScanLAB radionica DA 2018

20 apr
Rok prijave 27.04.2018

Dani arhitekture Sarajevo, uz podršku British Council-a kroz fond bijenala i festivala svog odjela ‘Arhitektura, dizajn i moda’, pozivaju studente arhitekture i dizajna iz regije bivše Jugoslavije da se prijave na predstojeću radionicu ‘Sarajevo i Opsada: Između Okupacije i Slobode’, koju vode nagrađivani studiji ScanLAB Projects (UK) i Projekt V Arhitektura (UK/BiH).

Trodnevna studentska radionica će se održati između 22. i 24. Maja 2018 godine, te biti prezentovana na Danima arhitekture 2018. Radionica će omogućiti studentima jedinstvenu praktičnu priliku za arhitektonska istraživanja na historijski značajnim lokacijama u Sarajevu, koristeći tehnologije 3D skeniranja za izradu kratkih filmove tokom radionice.

Više informacija o radionici na web stranici Dana Arhitekture Sarajevo.

Rok za prijavu je 27.04.2018, i pozivaju sve studente da se prijave na ovu fenomenalnu priliku za istraživanje i učenje novih vještina od svjetskih eksperata. Detaljan opis načina prijave prenosimo od organizatora na engleskom jeziku koji će biti i jezik radionice.

Autor: Project V Architecture

Sarajevo i Opsada: Između okupacije i slobode

ScanLAB Projects su vodeći svjetski kreativni digitalni studio iz Velike Britanije koji “digitaliziraju svijet pretvarajući privremene trenutke i prostore u primamljivo stalno iskustvo, slike i film” kroz ‘točno izmjerene, lijepo obojane digitalne replike zgrada, krajolika, objekata i događaje’.”

Ova radionica će podrazumijevati istraživanje 12 povijesno osporavanih lokaliteta povezanih s sarajevskom opsadom i njegovim poslijeratnim naslijeđem korištenjem 3D scanning tehnologija. Nove digitalizirane perspektive lokaliteta u gradu mogle bi dovesti do otvaranja novih vrsta foruma za raspravu o povijesti u Sarajevu.

Ova saradnja dolazi u vremenu brzog neregulisanog urbanog razvoja kada se Sarajevo trudi da snimi i sačuva svoje objekte kulturno-historijskog naslijeđa, kao i dokaze o ratnim oštećenjima i opsadi, kojima prijeti zaborav.

Radionica će učesnicima pružiti jedinstvenu priliku da nauče najsavremenije tehnike digitalnog skeniranja i arhitektonske prezentacije i animacije radeći na specifičnim lokacijama. Radionica će uključivati korištenje 3D skenera za bilježenje određenih trenutaka na lokaciji i kreiranje slika i kratkih filmova iz skeniranih podataka tokom 3 dana trajanja.
Aktivnosti će uključivati 3D skeniranje lokacije, a istovremeno će istraživati i druge metode prikupljanja vizuelnih dokaza o lokalitetima i događajima koji se odnose na njih, a koji bi se mogli kombinirati kako bi prostorno rekonstruisali svoje složene i višeslojne historije.

Proizvod radionice će biti serija kratkih filmova koji su taj proces i lokaciju uspjeli digitalizirati i na taj način učiniti “besmrtnom” uz milimetarsku tačnost, ostavljajući materijalni dokaz lokacije u “neprolaznom” digitalnom području. Svaki učesnik u radionici će stvoriti vlastiti pojedinačni film koji može postati dio njihovog portfolia.
Također će biti organizovan forum u sklopu kojega će se distribuirati estetski proizvod radionice i razgovarati o njegovom sadržaju u vezi sa opsadom Sarajeva i efektima koje je ostavila na posljeratnu memorijalizaciju i obnavljanje grada. Ove lokacije će se posmatrati kao pojedinačni slučajevi, ali i kao sastavni dio tekućeg istraživačkog projekta Project V Architecture – ‘Living Memories’, koji ima za cilj informisanje javnog diskursa i urbanističkog planiranja kroz nove oblike memorijalizacije i konzervacije u Sarajevu.

Studenti svih godina Arhitektonskih fakulteta u regionu pozvani su da se prijave. Specifično, pozvani su studenti treće godine prvog ciklusa ili master ciklusa, ali će se u razmatranje uzeti studenti prve i druge godine sa snažnim digitalnim vještinama. Radionica će se održati na engleskom jeziku, tako da se očekuje da svi učesnici radionice govore engleski jezik.

Radionica je otvorena za 12 učesnika od kojih će svako naučiti kako skenirati lokaciju, a zatim kako te skenirane podatke iskoristiti i napraviti predivnu animaciju iz nje, na način na koji to ScanLAB čini. Radionica će se održati u periodu od 22.05.18 do 24.05.18 u Sarajevu. Za učesnike koji nisu iz Sarajeva, Dani arhitekture će organizirati grupni smještaj, međutim troškovi putovanja nisu pokriveni.

Da biste se prijavili pošaljite sljedeće (ne više od 5 mb) na [email protected] što je prije moguće, a najkasnije do petka 27.04.18. Sve prijave moraju biti na engleskom jeziku – međutim, svi komentari ili opisi unutar portfolia mogu biti na njihovom izvornom jeziku.

– CV sa listom softverskih vještina i nivoa stručnosti (prije radionice nije potrebno posebno znanje o skeniranju ili animaciji)

– Motivaciono pismo (ne više od 300 riječi)

– Mali pojedinačni A3 portfolio (pdf) koji prikazuje primjere vašeg rada

Ako imate dodatnih pitanja o aplikaciji ili radionici, pošaljite svoj upit na [email protected]

 

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments