Poziv za prijave na trening facilitatora za implementaciju SMART Youth Program radionica

9 jun
Rok prijave 21.06.2019

Poziv za prijave na trening facilitatora za implementaciju „SMART Youth Program“ radionica

Potrebne kvalifikacije i iskustvo

Posjeduješ iskustvo u radu sa grupama i vođenju radionica;
Zanima te mentorski rad u zajednici;
Zaintersovan/a si za programe koji imaju za cilj razvoj i unapređenje socijalnih i životnih vještina;
Dolaziš iz NVO i/ili obrazovnog sektora;
Stalno si naseljen/a u jednoj od navedenih općina: Bužim, Cazin, Prijedor, Brčko, Tuzla, Zvornik, Zavidovići, Zenica, Bugojno, Sarajevo, Istočno Sarajevo, Jablanica, Čapljina, Bileća ili Foča.
Stečena univerzitetska diploma iz društvenih znanosti je poželjna.

O metodologiji

Slično kao i kod promocije mentalnog zdravlja, pozitivan pristup razvoju mladih ima za cilj promicanje jačanja vještina i pozitivnih rezultata kroz poticanje izgradnje zdravih odnosa i pružanja novih mogućnosti. Ključne kompetencije za razvoj otpornosti su samoregulacija, medijacija, aktivno slušanje, refleksija, timski rad…i druge.

Usvajanjem različitih vještina mladi postaju samostalniji, samodiscipliniraniji, što im omogućava razvoj sljedećih sposobnosti:

Sposobnost iznošenja vitalnih pitanja i problema;
Sposobnost prikupljanja i procjenjivanja relevantnosti informacija;
Sposobnost donošenja kvalitetno obrazloživih zaključaka i rješenja;
Sposobnost komuniciranja sa drugima pri pronalaženju rješenja za složene probleme;
Sposobnost otvorenog razmišljanja unutar alternativnih sistema mišljenja.
Kako bi se mladima pružila prilika da unaprijede svoje vještine, IOM je preuzeo zadatak razvoja niza radionica koji za cilj imaju razvoj kapaciteta mladih. Sama metodologija je dizajnirana kao skup materijala i interaktivnih aktivnosti u kojima svaki sudionik može steći i razviti određeni nivo vještina.

„SMART Youth program“ (SMART’Y) se sastoji od 6 dvosatnih radionica sa fokusom na specifične teme gdje sudionici kroz vlastite primjere i interaktivne aktivnosti usavršavaju svoje vještine.

Šta nudimo

4 dana trening programa za vođenje SMART’Y radionica (juli 2019);
Mentorski program za finalizaciju i polaganje facilitatorskog ispita (juli 2019);
Certifikat IOM-a o završenom treningu;
Materijale za izvođenje SMART’Y radionica;
Mogućnost dobijanja konsultantskog ugovora sa IOM-om za realizaciju SMART’Y radionica u zajednicama (Juli 2019-Februar 2020);

Trening program

Tri vrste učenja: iskustveno, analitičko i praktično

1. SMART’Y radionice – iskustveno učenje

Učešćem na SMART’Y treningu doživiti ćete jedinstveno iskustvo učinka SMART radionica. Prepuštanjem aktivnostima iz radionica također ćete doživiti percepciju budućih sudionika. Na kraju svake radionice imati ćete mogućnost da reflektujete na svoje iskustvo.

2. Teorija – analitičko učenje

Za dobro razumijevanje cjelokupne metodologije potrebno je dobro poznavanje teorije na kojima počiva sama metodologija. Kroz radionice upoznati ćete se o principima djelovanja metodologije na promjene ponašanja i usavršavanja vještina, gdje svaka radionica stavlja fokus na različitu vještinu i sposobnost.

3. Povratna informacija – praktično učenje

Kroz zadatke i vježbe na licu mjesta usvojiti ćete osnovne facilitatorske vještine neophodne za upravljanje ovim radionicama. Osim zadataka, kroz prezentirane primjere iz prakse dobiti ćete uvid u izazove koje se postavljaju pred facilitatore. U radu u parovima dobit ćete priliku okušati se u facilitatorskoj ulozi na samom treningu, te kroz povratne informacije trenera dobiti uvid u učinak.

KAKO SE PRIJAVITI

Zainteresovane osobe se pozivaju da dostave svoj CV i motivacijsko pismo elektronski na email [email protected] najkasnije do 21.06.2019. godine uz napomenu PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA TRENINGU ZA FACILITATORE ZA IMPLEMENTACIJU „SMART Youth Program“ RADIONICA

Closing Date:
Friday, June 21, 2019
Language English

Više informacija ovdje.

(Visited 200 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Meris Bećović