Poziv za participaciju na treningu za facilitatore MoviEQ radionica

16 jul
Rok prijave 05.08.2018

POZIV ZA UČEŠĆE NA TRENINGU ZA FACILITATORE MOVIEQ RADIONICA

  • Završio/la si fakultet društvenih znanosti?!
  • Imaš iskustva u radu sa grupama i vođenju radionica?!
  • Interesiraju te  programi koji za cilj imaju razvoj i unaprijeđenje  socijalnih i životnih vještina?
  • Dolaziš iz jedne od navedenih općina: Bužim, Cazin, Prijedor, Brčko, Tuzla, Zvornik, Zavidovići, Zenica, Bugojno, Sarajevo, Istočno Sarajevo, Jablanica, Čapljina, Bileća i Foča

IOM te poziva da se prijaviš na 4-dnevni trening za MoviEQ facilitatore

O metodologiji

Međunarodno iskustvo pokazalo je da zatvoreno crno-bijelo razmišljenje, koje čini oštru i nepremostivu razliku između “nas” i “njih”, čini jedan od pokretača pojedinaca u pribjegavanju ekstremnijim pogledima na svijet oko sebe i prihvatanju ideja drugih kao svojih. Zbog toga se IOM-ova metodologija MoviEQ bavi strukturom razmišljanja koja dovodi pojedince da se iz crno-bijelih kategorija pomjere više ka široj perspektivi.

MoviEQ radionice su razvijene od strane istraživača sa Cambridge Univerziteta i IOM-ovih eksperata kao odgovor na potrebu unaprijeđenja i razvoja kritičkog mišljenja, emocionalne inteligencije i empatije kod mladih u riziku.

Metodologija MoviEQ radionica bazira se na naučnim postavkama teorije Integrativne kompleksnosti koja dopire do mozgovnih procesa na dubokoj razini, omogućujući sudionicima da razviju svoje vlastite kompleksne narative, koji omogućavaju realno rješavanje  problema svakidašnjice.

MoviEQ radionice sastoje se od 7 sesija, usmjerenih na različite teme vrlo bliske društvenom kontekstu mladih u njihovim lokalnim zajednicama.

Šta nude

  • 4 dana treninga za vođenje MoviEQ radionica (trening će biti organizovan tokom druge polovine avgusta/kolovoza 2018. godine)
  • Mentorski program za finalizaciju i polaganje facilitatorskog ispita
  • Certifikat IOM-a i Cambridge Univerziteta o završenom kursu
  • Materijale za replikaciju MoviEQ radionica u okviru vlastitog posla

Trening program

Tri vrste učenja: iskustveno, analitičko i praktično

1. MoviEQ sesije. Iskustveno učenje

Osobnim učešćem u MoviEQ radionici doživite jedinstveno iskustvo učinka MoviEQ radionica kroz IC putovanje. Nemojte biti analitički tijekom sesija. Prepustite se aktivnostima iz sesija i doživite percepciju budućih sudionika. Reflektirajte svoje iskusvo na kraju svake sesije.

2. Teorije. Analitičko učenje

Za dobro razumijevanje cjelokupne metodologije potrebno je dobro poznavanje teorija na kojima počiva sama metodologija. Teorija Integrativne kompleksnosti omogućava razumijevanje strukture sesija. Osim toga, upoznat ćete se sa teorijom promjene na koju se oslanja većina metodologija koju IOM koristi u svom radu. O principima djelovanja metodologije na promjene ponašanja uzrokovane međudejstvom lijeve  i desne hemisfere, upoznat ćete se kroz sesije namjenjene neuroznanosti. Kroz ovu sesiju otkrit ćete sve o IC  putovanju, te kako se događa trenutak  uvida u diferencijaciju i integraciju.

3. Feedback. Praktično učenje

Kroz zadatke facilitatora i vježbe na licu mjesta usvojite osnovne facilitatorske vještine neophodne za upravljanje ovim radionicama. Osim zadataka, kroz prezentirane primjere iz prakse dobit ćete uvid u izazove koji se postavljaju pred facilitatora.  U radu u parovima dobit ćete priliku okušati se u facilitatorskoj ulozi na samom treningu, te kroz povratne informacije trenera dobiti uvid u izvedbu. Nakon svake sesije, kroz sva četiri dana, u sekciji pitanja i odgovori moći ćete dobiti dodatne informacije za segmente metodologije za koju su vam potrebna dodatna pojašnjenja.

KAKO SE PRIJAVITI

Zainteresovane osobe se pozivaju da dostave svoj CV i motivacijsko pismo elektronski na email [email protected] najkasnije do 05.08.2018. godine uz napomenu PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA TRENINGU ZA FACILITATORE MOVIEQ RADIONICA

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments