Poziv za osnovni trening iz izgradnje mira u Ohridu

2 mar
Rok prijave 02.04.2017

Ukoliko živite na prostorima bivše Jugoslavije, imate više od 21 godine, zanima vas kako žive komšije iz susednih zemalja i želeli biste da vaš društveni angažman znači više od redovnog (ne)izlaska na izbore i neobaveznih komentarisanja političkih odluka koje donosi neko drugi, ovo može biti dobra prilika za Vas.

Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo/Beograd poziva Vas da se prijavite za osnovni trening iz izgradnje mira koji će se održati od 20. do 30. aprila 2017. godine u Ohridu, Makedonija.

cna

Posebno vas želimo potaknuti da se prijavite ako:

– Radite u obrazovnim ustanovama; medijima; državnim institucijama

– Aktivni ste u mirovnim organizacijama; građanskim pokretima i udruženjima; političkim partijama

– Dolazite iz udruženja ratnih veterana ili organizacija porodica nestalih i žrtava

– Niste ni u jednoj od gore pomenutih organizacija/institucija, ali imate veliku želju i motivaciju da doprinesete izgradnji mira i menjanju svog društva nabolje

Trening iz izgradnje mira je vid mirovnog obrazovanja koji CNA praktikuje već 20 godina, radeći sa ljudima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore i potičući na taj način prekograničnu saradnju i izgradnju poverenja u regionu bivše Jugoslavije.

Učešćem na treningu dobijate priliku da naučite da prepoznate ključne političke i društvene probleme u vašem društvu, te ideje i inspiraciju kako da se aktivno uključite u njihovo rešavanje.

Radi se o intenzivnom desetodnevnom programu koji zahteva visok stepen motivacije učesnika/ca i njihovu spremnost da aktivno učestvuju u procesu rada. Svaki dan je podeljen u dva radna bloka/radionice, jutarnji i popodnevni, u trajanju od po 3,5 sata. Trenerski tim sastavljen od 4 osobe zadužen je za pripremu i vođenje radionica. No, od spremnosti grupe da otvoreno razgovara, i svojim ličnim iskustvima i uvidima doprinese treningu zavisi konačni kvalitet treninga.

Teme koje se najčešće obrađuju na treningu su: nasilje, razumevanje sukoba, suočavanje sa prošlošću, izgradnja mira, nenasilna akcija, kreativna razrada konflikta, uloge polova u društvu, identitet i nacionalni identitet, različitosti, diskriminacija itd.

U zavisnosti od interesovanja i potreba grupe ovom skupu tema se mogu dodati i neke nove teme.

U radu se koriste različite metode interaktivnog rada – plenarne diskusije, rad u malim grupama, iskustvene vežbe, analiza štampanog i video materijala, igre uloga i tako dalje.

Radni jezik treninga je bosanski/hrvatski/srpski. No, cilj nam je da se bolje međusobno razumemo i zato su međusobna ispomoć i korišćenje prevoda i putem drugih jezika, vrlo dobrodošli, posebno za učesnice i učesnike kojima je maternji jezik albanski, mađarski, makedonski ili neki drugi.

Detaljnije informacije možete pronaći na ovom linku.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments