Poziv za dostavu aplikacija tehničke pomoći u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF)

28 dec
Rok prijave 01.02.2019

Direkcija za evropske integracije BiH – Ured Državnog IPA koordinatora (Ured DIPAK), obavještava sve zainteresovane korisnike da je objavljen 21. poziv za dostavu aplikacija tehničke pomoći u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Opšti uslovi za apliciranje za WBIF:

  • Aplikacija mora dolaziti iz jednog od WBIF sektora: energija, transport, okoliš, socijalna infrastruktura (zdravstvo, obrazovanje, pravosuđe, socijalno stanovanje, druge javne zgrade, itd.) i sektora digitalne povezanosti.
  • Zahtjev za grant sredstvima mora biti povezan s investicijom, te treba biti praćen kreditnim aranžmanom (koji je u fazi pregovaranja, ili je već sklopljen) između Bosne i Hercegovine i neke od međunarodnih finansijskih institucija uključenih u WBIF (Evropska banka za obnovu i razvoj-EBRD, Evropska investicijska banka-EIB, Razvojna banka Vijeća Evrope- CEB, Razvojna banka SR Njemačke-KfW, te Francuska razvojna agencija- AFD), uz razmotrene finansijske mogućnosti aplikanta za zaduživanjem u budućnosti. Navedena vodeća međunarodna finansijska institucija mora izraziti interes/podršku projektu koji se predlaže i biti konsultovana pri izradi grant aplikacije.
  • Zbog finansijskih obaveza koje se stvaraju, neophodno je konsultovanje relevantnih ministarstava finansija prilikom apliciranja po pitanju mogućnosti zaduživanja vezano za predloženi projekat (ukoliko je u pitanju novo zaduženje).

Specifični uslovi 21. poziva su:

  • u sektoru transporta bit će prihvatljive samo one aplikacije koje imaju jasnu regionalnu dimenziju, ili otklanjaju prepreke koje usporavaju implementaciju postojećeg WBIF projekta (Informacija o grant aplikacijama za BiH i regionalnim aplikacijama dosada podržanim kroz WBIF data u aplikacionom paketu). Takođe, aplikacije se moraju odnositi na Osnovnu TEN-T mrežu.
  • u sektoru digitalne povezanosti, energije, zaštite okoliša i socijalnom sektoru nema ograničenja i moguće je predlagati nove projekte (ukoliko su u skladu sa opštim uslovima za apliciranje za WBIF).Rok za dostavu prvog nacrta aplikacija/projekata DIPAK Uredu od strane državnog resornog ministarstva je 1. februar 2019. godine. Krajnji rok za dostavu bh. aplikacija Evropskoj komisiji putem Ureda DIPAK-a je 1. mart 2019. godine.

Više informacija pronađite na linku.

Za sva dodatna pitanja i informacije obratite se na mail:  [email protected]

(Visited 77 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Hocu.ba praksa