Poziv za dodjelu malih bespovratnih sredstava “Zaštita slobode medija i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu”

26 jul
Rok prijave 31.08.2017

Udruženje BH novinari u saradnji s partnerskim organizacijama iz regije poziva organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije koje se bave zaštitom ljudskih prava da se u partnerstvu s novinarima, njihovim  udruženjima, sindikatima, mrežama i medijskim organizacijama prijave za finansijsku podršku putem programa za dodjelu malih bespovratnih sredstava “Zaštita medijskih sloboda i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu”. 

Konkurs ima dva prioriteta:

  • Podrška projektima koji se bave problemima i preprekama na koje nailaze novinari izloženi različitim vrstama pritisaka te
  • Podrška projektima koji se usredotočuju na pritiske kojima su izloženi aktivisti za ljudska prava u pogledu slobode izražavanja.

Ukupna vrijednost programa malih grantova je 267 000 EUR. Program je organiziran u dvije cjeline:

  • Podrška za regionalne projekte u visini 30 000 – 40 000 EUR po projektu
  • Podrška za nacionalne projekte u visini 5000 – 1000 EUR po projektu.

Ovisno o kvaliteti prijava, planira se dodjela 15 grantova (5 većih regionalnih i 5 manjih za nacionalne projekte).

Konkurs je otvoren od 25.07. do  31.08.2017. godine kada u ponoć ističe rok za prijave.

Konkursna dokumentacija – smjernice za aplikante, prijavni obrazac te prijavni obrazac budžeta nalaze se na web stranici projekta http://safejournalists.net.

Radni jezik konkursa je engleski, što podrazumijeva da su konkursna dokumentacija, komunikacija s aplikantima i projektne prijave na engleskom jeziku.

Ovaj konkurs provodi Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u sklopu šireg projekta “Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara” zajedno sa partnerskim novinarskim udruženjima iz Srbije (NUNS), BiH (BHN), Crne Gore (SMCG), Kosova (AGK) i Makedonije (ZNM), uz finansijsku podršku Europske komisije (IPA) te sufinansiranjem Ureda za udruge Vlade RH.

Pitanja o uslovima konkursa mogu se postaviti u razdoblju od 25.07. do 10.08.2017. godine na email adresu [email protected] na koju se šalju i projektne prijave. Rezultati konkursa bit će objavljeni 20. rujna/septembra na na web stranici projekta http://safejournalists.net gdje će 20.08.2017. godine biti objavljeni i svi odgovori na postavljena pitanja o natječajnom postupku. Tehničku pomoć u provedbi natječaja pruža Zaklada SOLIDARNA.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments