Poziv: Osnovni trening iz izgradnje mira

27 mar
Rok prijave 06.04.2017

Ukoliko živite na prostorima bivše Jugoslavije, imate više od 21 godine, zanima vas kako žive komšije iz susjednih zemalja i željeli biste da vaš društveni angažman znači više od redovnog (ne)izlaska na izbore i neobaveznih komentarisanja političkih odluka koje donosi neko drugi, Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo/Beograd Vas poziva da se prijavite za Osnovni trening iz izgradnje mira, koji će se održati od 20.04 – 30.04.2017. u Ohridu, Makedonija.

Posebno vas želimo potaknuti da se prijavite ako:

  • radite u obrazovnim ustanovama, medijima ili državnim institucijama;
  • aktivni ste u mirovnim organizacijama, građanskim pokretima i udruženjima ili političkim partijama;
  • dolazite iz udruženja ratnih veterana ili organizacija porodica nestalih i žrtava;
  • Niste ni u jednoj od gore pomenutih organizacija/institucija, ali imate veliku želju i motivaciju da doprinesete izgradnji mira i mijenjanju svog društva nabolje;

Trening iz izgradnje mira je vid mirovnog obrazovanja koji CNA praktikuje već 20 godina, radeći sa ljudima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore i potičući na taj način prekograničnu saradnju i izgradnju poverenja u regionu bivše Jugoslavije.

Učešćem na treningu dobijate priliku da naučite da prepoznate ključne političke i društvene probleme u vašem društvu, te ideje i inspiraciju kako da se aktivno uključite u njihovo rješavanje.

Kako izgleda CNA trening iz izgradnje mira?

Radi se o intenzivnom desetodnevnom programu koji zahtjeva visok stepen motivacije učesnika/ca i njihovu spremnost da aktivno učestvuju u procesu rada. Svaki dan je podijeljen u dva radna bloka/radionice, jutarnji i popodnevni, u trajanju od po 3,5 sata. Trenerski tim sastavljen od 4 osobe zadužen je za pripremu i vođenje radionica.

Teme koje se najčešće obrađuju na treningu su: nasilje, razumijevanje sukoba, suočavanje sa prošlošću, izgradnja mira, nenasilna akcija, kreativna razrada konflikta, uloge polova u društvu, identitet i nacionalni identitet, različitosti, diskriminacija itd. U zavisnosti od interesovanja i potreba grupe ovom skupu tema se mogu dodati i neke nove teme.

U radu se koriste različite metode interaktivnog rada – plenarne diskusije, rad u malim grupama, iskustvene vježbe, analiza štampanog i video materijala, igre uloga itd.

Radni jezik treninga je bosanski/hrvatski/srpski. No, cilj nam je da se bolje međusobno razumijemo i zato su međusobna ispomoć i korišćenje prevoda i putem drugih jezika, vrlo dobrodošli, posebno za učesnice i učesnike kojima je maternji jezik albanski, mađarski, makedonski ili neki drugi.

Šta je još važno znati prije popunjavanja upitnika?

Za učešće na treningu je obavezno odvojiti punih deset dana. Ukoliko niste u mogućnosti da učestvujete svih deset dana savetujemo vam da se ne prijavljujete ovog puta. Prilika za prijavljivanje biće još!

Važno je da prije popunjavanja upitnika pažljivo pročitate cijeli ovaj poziv, kako biste dobili jasnu sliku šta trening znači.

Podsećamo – CNA trening iz izgradnje mira nije prilika za odmor, niti za odlazak na plaćenu ekskurziju. Program je intenzivan i zahtjevan, a visoka motivacija učesnika/ca za rad je važan kriterijum pri odabiru prijava.

U procesu selekcije trenerski tim vodi različitim kriterijima – jasna motivacija, ravnomjerna geografska, polna, dobna, profesionalna zastupljenost. Ne postoji gornja starosna granica – podjednako su dobrodošle da se za trening prijave sve osobe starije od 21 godine.

Tehničke i logističke informacije:

Trening će biti održan u Ohridu, Makedonija, od 20-30.04.2017.

Za sve učesnike/ce će biti obezbeđen smeštaj u dvokrevetnim sobama, sa doručkom, ručkom i večerom. Troškove smeštaja, hrane, puta i potrebnih materijala za rad pokriva organizator.

20. april/travanj je dan za dolazak u Ohrid.

30. april/travanj je dan za odlazak.

Kako se prijaviti:

Ukoliko želite da učestvujete u ovom programu, popunite priloženi upitnik koji možete naći ovdje. O rezultatima poziva bit ćete obaviješteni do 6. aprila.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments