Poziv na trening “LGBT aktivizam i prava – zajedno smo jači/e”

17 okt

Nakon niza održanih radionica sa LGBT zajednicom širom Bosne i Hercegovine, u proteklih nekoliko godina, ovaj put Sarajevski otvoreni centar organizuje trening namijenjen prvenstveno LGBT osobama, te LGBT aktivistima i aktivistkinjamakako bi naučili više o LGBT istoriji, kulturi ali i ljudskim pravima i diskrimanaciji te osnažili sebe u svojim aktivističkim i svakodnevnim naporima.

Trening se održava od 8. do 13. novembra 2015. godine.

Rok za prijave je 25. oktobar 2015.

Petodnevni trening je osmišljen kao niz interaktivnih radionica koje se bave ljudskom seksualnošću, te razumijevanjem osnovnih pojmova u LGBT istoriji.

Preispitujemo sebe, razgovaramo o coming out-u, privatnosti, načinima nošenja sa homo/bi/trans* fobijom te zaokružujmo trening sa radionicama o ljudskim pravima i slobodama. Učimo kako se nositi sa svakodnevnim situacijama.

Cilj ovog treninga je da doprinese jačanju LGBT osoba, kako bi se izborile za sebe, živeći svoj aktivizam u svakodnevnom okruženju. Radimo na našem ličnom razvoju i vještinama koje ćemo kasnije moći prenositi drugima.

Zašto se prijaviti?

Ukoliko vas interesuje da naučite i saznate više o ljudskoj seksualnost, bazičnim pojmovima roda, pola, identiteta i seksualne orijentacije, o (ne)nasilju i metodama djelovanja, rada s opozicijom, kroz interaktivno učenje i spoznavanje, ovo je trening za vas!

Pričamo o coming out-u, predrasudama, stigmi i diskriminaciji, te kako se nositi sa različitim prilikama u kući, na poslu, školi/na fakultetu.

Metodologija treninga uključuje predavanja, interaktivan rad, diskusije i rad u manjim grupama.

Trening je baziran na Priručniku za edukaciju o LGBT temama i ljudskim pravima u izdanju Sarajevskog otvorenog centra.

Trenerski tim čine iskusmni treneri/ce u svojim oblastima. Više o njima kao i agendu treninga možete naći ovdje.

Troškove puta i smještaja snosi Sarajevski otvoreni centar.

Ko se može prijaviti i kako?

Prijaviti se mogu LGBT aktivisti/ce iz BiH, kao i i lezbejke, biseksualne, gej, transrodne, transeksualne i queer osobe koje žele naučiti ili usavršiti znanja i vještine koje im mogu pomoći u svakodnevnom životu ali i budućem aktivizmu.

Da biste se prijavili, popunite forumular šaljite ga na adresu [email protected]  najkasnije do 25.10.2015. godine.

Odabrani učesnici/e će biti obaviješteni o detaljima putovanja i lokaciji Treninga te ostalim logističkim pojedinostima najkasnije do 01.11.2015. godine.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem istog e-maila: [email protected].

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin