Poziv na radionicu: Je li iko vidio gorilu?

30 sep
Rok prijave 05.10.2015
Drage naše, dragi naši,

 

Zadovoljstvo nam je pozvati vas  na radionicu o novinarstvu, medijima i propagandi “Je li iko vidio gorilu?” Tokom dvodnevne prakse učimo za šta nam služi medijska pismenost, šta je novinarstvo i po čemu se ono razlikuje od propagande. Nakon radionice, znati ćete kako napisati kvalitetan članak za web stranicu i kako ga postaviti online.

Da bismo znali kako, odgovaramo na pitanja: Šta je percepcija, šta selektivna percepcija, a šta selektivna grupna percepcija? U kakvom su odnosu percepcija, ponašanje i komunikacija? Šta je intrapersonalna komunikacija i kako utiče na interpersonalnu? Šta su percepcijski oprez i percepcijska odbrana? Kako je moguće da ljudi različito doživljavaju i komuniciraju isti događaj? Kako perceptivne varke svjesno koriste PR i  propaganda? Šta je u odnosu na propagandu suštinska razlika novinarstva? Šta kvalitetno, slobodno i odgovorno novinarstvo podrazumijeva? Šta je uloga reportera i koje etičke standarde mora poštovati?

Najbolje polaznice i polaznici radionice (oni koji budu vidjeli gorilu) biće pozvani da pišu za web stranicu yihr.ba, objavljuju svoje članke i  kreiraju online sadržaje Inicijative mladih za ljudska prava.

Radionicu “Je li iko vidio gorilu?” i mentorski program rada na yihr.ba vodi Elvira Jahić, trenerica novinarstva sa diplomom Evropskog novinarskog centra i Reuters Fondacije.

Svoje prijave možete slati na [email protected] do 5.10.2015.

Radujemo vam se!

yihr.ba tim

(Visited 134 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin