Poziv na Odmak – odmor za umorne aktiviste/ice na Jahorini

19 jun

Mreža za izgradnju mira vas poziva da se prijavite na deveti Odmak (Retreat, Odmor), koji će ove godine biti održan na Jahorini, hotel Board.

Rad na izgradnji mira, suočavanju s prošlošću i ljudskim pravima je zahtjevan, težak, zamoran, iscrpljujući, često poput ‘borbe s vjetrenjačama’, redovno bez društvenog priznanja, nerijetko uzima više nego što možemo dati.

Istovremeno, taj rad je nužan i potreban, ukazuje i mijenja nasilne strukture i ponašanja, daje nadu žrtvama, njihovim obiteljima, gradi temelje vladavine prava, ozdravljuje i iscjeljuje osobu, zajednicu i društvo.

Želimo vas nagraditi, odati vam priznanje za vaš rad, pružiti priliku za odmak od svakodnevice, potaknuti vas da obnovite svoju mentalnu i fizičku vitalnost.

Odmak/retreat je zamišljen kao način odmora, preispitivanja, vraćanja sebi, davanja snage da se ponovo vratimo u svoja mjesta i nastavimo raditi na pitanjima koja su duboko iscrpljujuća i uznemirujuća.

Dosad je preko stotinu aktivista/ica pohađalo naše Odmake. Pomagali su nam da izgrađujemo ovaj  jedinstveni program, dok su istovremeno uzimali dah za sebe. Od 2004. svaki put potvrđivalo se sve više da ovaj program ima smisla.

Do sada je Odmak organiziran u prekrasnom Grožnjanu, zahvaljući Goranu Božičeviću, Miramida centar (i Zorici Trifunović), ali ove godine ga po prvi put radimo u BiH, na Jahorini, hotel Board, u periodu 18. – 22. juli/srpanj.

Britanski Kvekeri (Quakers), tačnije Post Yugoslav Peace Link, osigurala je sredstva za Odmak. Radi se o veoma skromnim sredstvima, zašto od učesnika/ca trebamo pomoć da makar pokriju svoje putne troškove. Po potrebi postoji mogućnost subvencije dijela putnog troška. Organizatori pokrivaju pune troškove smještaja, hrane i osvježenja na Jahorini, kao i kompletan program.

Na osnovu budžeta nadamo se da ćemo moći okupiti 12-tak osoba, prije svega članica Mreže za izgradnju mira. Sve organizacije i aktivisti/ce mogu aplicirati, ali će pri odlučivanju prednost imati članice i članovi Mreže za izgradnju mira.

Kompletan program ćemo razviti zajedno sa učesnicima/ama, ali ponuda aktivnosti sadržava: jutarnju jogu – razgibavanje vašeg zapostavljenog tijela, masažu, individualne razgovore s kompetentnim terapeutom (gdje je naglasak na pomoći nošenja sa stresom i prevencijom sekundarne traume), šetnje i izlete po Jahorini, igru Lov na blago, te sve ono što vi donesete sa sobom.

Važno je reći Odmak NIJE mjesto za razgovore o poslu, zajednička planiranja, “donošenja posla sa sobom”. Ostavite ga u svom uredu. Nemojte donositi letke, fotografije, knjige vezane uz vaše aktivnosti.

Razmatrati ćemo ozbiljno samo one prijave iz kojih ćemo vidjeti da ste pažljivo pročitali ovo pismo i stalo vam je da napravite Odmak u svom životu i radu.

Potičemo vas da podržite svoje koleg(ic)e da se prijave. Ovo je nagrada za vrijedne ali umorne aktiviste/ice. Prilika kakve rijetko susrećemo.

Vaše prijavite šaljite na email Gorana Bubala, [email protected]

Više informacija: Poziv na Odmak 2016 Prijava na Odmak 2016

(Visited 8 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin