Poziv mladim političarima i političarkama za prijavu na trening-seminar o zaštiti od diskriminacije

23 feb
Rok prijave 04.03.2018

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) poziva mlade političare i političarke da se prijave za učešće na trodnevnom trening-seminaru na temu zaštite od diskriminacije. Trening-seminar je posebno namijenjen vijećnicima_ama i odbornicima_ama u lokalnim predstavničkim tijelima motivisanim da se pitanjima diskriminacije bave u svojoj lokalnoj zajednici.

Ovaj trening-seminar ima za cilj učesnicima i učesnicama dati potrebne informacije o načinima djelovanja na lokalnom nivou u slučajevima diskriminacije iz perspektive lokalnih političkih predstavnika, te motivisati ih na takvo djelovanje u njihovom budućem političkom radu.

Teme koje će se obrađivati tokom trening-seminara kroz razgovore, predavanja, diskusije i radionice će uključivati zakonski okvir u oblasti diskriminacije u BiH i ulogu lokalne zajednice, mehanizme zaštite od diskriminacije i institucije od značaja, obrađivanje konkretnih i hipotetičkih slučajeva diskriminacije itd.

Uslovi za prijavu na trening seminar je da niste stariji od 35 godina, da imate mandat u nekom od lokalnih predstavničkih tijela u BiH (opštinska/gradska vijeća ili skupštine opština/gradova) ili da na drugi način dokazujete svoje aktivno političko djelovanje u lokalnoj zajednici (posebno u slučaju aplikanata_ica sa područja Grada Mostara zbog neodržavanja lokalnih izbora ili sa područja Brčko Distrikta BiH zbog specifišnosti ustroja lokalne zajednice), te da ste motivisani raditi na rješavanju slučajeva diskriminacije u svojoj lokalnoj zajednici u budućnosti.

Trening-seminar će se održati od 16. do 18. marta 2018. godine u Sarajevu. Događaj će početi u petak naveče (16.3.) i završiti u nedjelju do podne (18.3.).

Zainteresovani se mogu prijaviti najkasnije do 4. marta 2018. godine popunjavanjem prijave na linku. Osim individualnih prijava, organizacije članice regionalne Mreže stranačkih organizacija mladih (Political Youth Network – PYN) sa sjedištem u BiH će moći registrovati najviše po dva svoja predstavnika za učešće na trening-seminaru za šta će organizacije biti direktno kontaktirane.

Smještaj i hrana, kao i refundacija putnih troškova će biti obezbijeđena od strane organizatora. U slučaju da imate dodatnih pitanja, svoje upite možete slati na [email protected].

Ovaj trening-seminar će biti realizovan u okviru programa “Jednakost za sve – Koalicija organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije”, kroz Program grantova u okviru kojeg Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH provodi projekat Proaktivno protiv diskriminacije. Projekat finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments