PoWEr Konferencija o ženskom poduzetništvu u Sarajevu

26 mar

Fondacija za društveno-ekonomski razvoj 787, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State), od septembera 2017. godine, implementira program ekonomskog osnaživanja žena „PoWEr“. Program je namijenjen ženama iz Bosne i Hercegovine koje imaju poslovnu ideju i želju da pokrenu vlastiti biznis.

Podaci o učešću žena na tržištu rada u BiH su dostupni i porazni. Samo 32% žena u BiH je aktivno na tržištu rada – zaposleno, samozaposleno ili je u potrazi za poslom, što je najniža stopa u Evropi. U BiH, 260.696 žena je nezaposleno, od čega njih 25% je nezaposleno duže od 5 godina.

Ove brojke, ali i mnogi drugi razlozi opredjeljuju žene da pokrenu vlastiti biznis. Međutim, i tu brojke govore da su tzv. “ženski biznisi” u BiH tek u začetku. Žene u BiH su 4 puta manje uključene u poduzetničke aktivnosti od muškaraca, 48% žena u BiH pokreće biznis iz nužnosti, a najveći izazovi za žene predstavlja namicanje finansijskih sredstava potrebnih za osnivanje i razvoj biznisa.

Fondacija 787, je u proteklim mjesecima pružala podršku za 16 učesnica iz Bihaća, Nove Kasabe, Jajca, Kaknja, Sarajeva, Mostara, Visokog, Kupresa, Travnika, Ilijaša. Učesnice su imale priliku unaprijediti znanja i vještine u oblastima relevantnim za osnivanje i razvoj biznisa, raditi na razvoju poslovnog modela za svoju ideju, proći edukacije iz oblasti poput finansijskog menadžmenta, marketinga, ljudskih resursa itd. Značajna faza programa je i proces mentoringa, u okviru kog je svaka učesnica, uz savjetovanje uspješnih preduzetnika imala priliku savladati prepreke i izazove u procesu razvoja poslovne ideje u uspješan biznis.

Ovog puta vas pozivaju na PoWEr konferenciju o ženskom poduzetništvu, koja će se održati 30.03.2018. godine, u Atrium sali hotela Europa u Sarajevu, sa početkom u 13:00.

Izjave za medije su predviđene u 12:30.

Nakon 7 mjeseci rada, na završnoj konferenciji će predstaviti učesnice, njihove ideje i mentore, ali i čuti priču Nihada Softića o tome da i nakon neuspjeha je moguće pokrenuti novi uspješan biznis.

U prilogu se nalazi Dnevni red: PoWEr Agenda – Final event

* Fondacija za društveno–ekonomski razvoj 787 je neprofitna organizacije čiji je rad usmjeren na ekonomsko osnaživanje žena i mladih kroz poticanje poduzetništva, te podržavanje njihovog profesionalnog rasta i razvoja. Naše aktivnosti uključuju obrazovanje, informisanje, umrežavanje, pružanje usluga poslovnog razvoja, te zagovaranje za bolji položaj žena i mladih u bh. Društvu.

*Realizacija programa je finansirana grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments