Postanite i vi naučnik, u noći u kojoj je sve moguće! Noć istraživača 2017

29 aug

I ove godine smo zajedno u još jednoj „Evropskoj noći istraživača“! Šestu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, ovaj put pod sloganom „Kreiramo bolje sutra“. U petak, 29. septembra, građani šest bh. gradova – Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Goražde i Travnik – pridružiće se društvu od preko milion radoznalih ljudi koji istovremeno slave nauku u više od 300 gradova širom Evrope! 

Tokom manifestacije posjetioci će imati priliku da nauče nešto novo, upoznaju naučnike i vide njihova dostignuća, pa čak i osvoje poneku nagradu. I ove godine će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te naučnu zabavu na kraju. Kao i prethodnih godina, pozivamo sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedince koji se bave obrazovanjem, naukom, istraživanjem i inovacijama da se prijave za učešće u Noći istraživača u bilo kojem od šest gradova.

Svoj rad možete predstaviti kroz naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost. Konkurs za zvanično učešće institucija, organizacija, firmi i pojedinaca u Noći istraživača BiH 2017. je otvoren do petka 15. septembra 2017. godine. Najzanimljivije, najedukativnije i najinovativnije prezentacije će biti predstavljene u okviru Noći istraživača 2017. Pobjednici srednjoškolskih timova, kao i najinovativnija prezentacija na Sajmu tehnike i inovacija će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

Tačne lokacije i program manifestacije u šest gradova, kao i svi detalji učešća i kriteriji za prijavu na konkurs takmičenja za srednje škole biće pravovremeno objavljeni na web stranici www.nocistrazivaca.ba, a možete nas pratiti i na zvaničnij Facebook stranici Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i naučnih preduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

Evropsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuju Oxfam u Bosni Hercegovini, Institut za hidrotehniku Sarajevo, agencija Tidea, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, Privredna komora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te G&C Event Agency. Generalni partner Noći istraživača 2017 je kompanija „Prointer“, a svi sadržaji manifestacije su besplatni. Ljubitelji nauke, umjetnosti i otkrivanja nepoznatog će uživati tokom petka, 29. septembra, jer će se ovih šest gradova pretvoriti u pravu riznicu znanja i nauke.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin