Posjetite izložbu fotografija #BHtate u Mikser House-u

23 nov

Otvaranje izložbe fotografija #BHtate

Kritični koraci ka postizanju rodne ravnopravnosti u BiH: Povećanje roditeljskog dopusta za očeve i aktivna uloga očeva u odgoju djece.

Kako bi istražili ulogu muškaraca, a posebno očeva, u borbi za rodnu ravnopravnost, Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa organizacijama CARE International Balkan i INFOHOUSE, te Švedskim institutom organizuje otvaranje izložbe fotografija #BHtate u ponedjeljak, 27.11.2017. u 18:30 sati u Mikser House-u, adresa Kolodvorska 12 u Sarajevu. Izložbu će otvoriti NJ.E. Anders Hagelberg, Ambasador Švedske u BiH.

Inicijativa #BHtate pokrenuta je kao Facebook kampanja koja je imala za cilj da pozove sve očeve u BiH da pošalju jednu ili više svojih fotografija koje prikazuju kako oni provode vrijeme sa svojom djecom. Uz fotografiju je bilo potrebno priložiti kratak opis njihovog iskustva brige o djeci i na koji način je ta briga promijenila njihov odnos. Na Facebook Page BHtate stiglo je više od 90 fotografija od očeva iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a petnaest najboljih bit će dio izložbe. Prve tri najbolje fotografije bit će nagrađene!

U Bosni i Hercegovini je mali broj očeva koju su u proteklom periodu koristili porodiljsko odsustvo. Prema podacima Javnog fonda za dječiju zaštitu RS prošle godine je u ovom entitetu porodiljsko odsustvo koristilo 18 očeva. U Federaciji BiH nema podataka ali procjenjuje se da je broj sličan. Upravo zato, izložba može poslužiti kao poticaj BiH institucijama, civilnom društvu i građanima da preuzmu proaktivniju ulogu u stvaranju uslova koji bi podržali muškarce da preuzmu veću odgovornost u raspodjeli brige o djetetu, te da se potraže odgovori na pitanja koja se odnose na trenutne nedostatke Zakona o porodiljskom dopustu, kako poslodavci mogu da se angažuju, te ko su potencijalni akteri u postavljanju društvenih normi koje su vezane za produženje trajanja porodiljskog, odnosno roditeljskog dopusta za očeve.

Nastala je kao spin off izložbe fotografija autora Johana Bävmana pod nazivom “Očevi u Švedskoj” koja prikazuje očeve koji su odlučili ostati kod kuće da se brinu o svojim bebama.

Više informacija o inicijativi kao i fotografije očeva iz cijele Bosne i Hercegovine možete pogledati na Facebook page-u kampanje.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments