Posjetite događaj: Dani austrijske kulture u Tuzli

26 jun

Austrijska ambasada u Sarajevu i u 2018. godini nastavlja svoju djelatnost na polju kulturne razmjene i predstavljanja savremene austrijske umjetnosti u cijeloj BiH, te s ponosom najavljuje Dane austrijske kulture u Tuzli, koji će biti održani od 27. do 29. juna ove godine.

PROGRAM:

26.06. u 13 sati Članovi Jazz Kvarteta “Woody Black 4” će u prostorijama Kuće plamena mira održati muzičke radionice s mladim tuzlanskim muzičarima. Prijave za radionicu su moguće preko udruženja “AkustikUm” i Kuće plamena mira.

27.06. s početkom u 19 sati će u Ateljeu Ismet Mujezinović biti upriličeno otvorenje izložbe „YOVA4 – Young Viennese Architects and Landscape Architects / Mladi bečki arhitekti i pejzažni arhitekti“.

YOVA4 predstavlja osam novih arhitektonskih ureda i tri nove kompanije za pejzažnu arhitekturu iz Beča, koje je među jakom konkurencijom odabrao žiri pod vodstvom profesora Barta Lootsme. Natječaj je bio otvoren za arhitekte, pejzažne dizajnere i urbaniste mlađe od 45 godina koji su već realizirali arhitektonski projekat u Beču i čiji se uredi nalaze u Beču.

Izložba YOVA4 demonstrira da su očuvanje gradskog kulturnog naslijeđa i mlada, kritička i vitalna scena pejzažne arhitekture dvije strane iste kovanice.

27.06. u 20 sati će u Kući plamena mira biti održan koncert austrijskog jazz kvarteta Woody Black 4.Ovaj austrijski jazz kvartet je neobičan već u pogledu instrumentacije .
Žanrovski nije ograničen na klasični jazz, nego na vrlo atmosferičan i uzbudljiv način kombinira razne muzičke pravce i forme, pa su u njegove kompozicije pored klasičnog jazza, utkani i elementi kamerne muzike, ali i savremene pop muzike, uz povremene avangardne izlete u sferu eksperimentalne muzike. Kvartet bilježi nastupe širom Evrope, između ostalog u Belgiji, Engleskoj, Poljskoj, Španiji i Mađarskoj, ali i van granica Evrope .

28. i 29.06 s početkom u 20 sati će u Domu mladih Tuzla biti prikazani austrijski igrani filmovi Let‘, let‘ bubamaro (Maikäfer flieg/Fly Away Home) režiserke Mirjam Unger iz 2016. godine i Najbolji od svih svjetova (The Best of All Worlds/Die beste aller Welten) režisera Adriana Goigingera iz 2017. godine.

Film Let‘, let‘ bubamaro je zasnovan na autobiografskom romanu pod istim nazivom jedne od najpoznatijih austrijskih književnica dječije književnosti 20. stoljeća – Christine Nöstlinger i tematizira veoma turbulentno poglavlje austrijske historije – kraj Drugog svjetskog rata i početak sovjetske okupacije, sa svim izazovima, koje su te okolnosti donijele u svakodnevni život građana Beča. Događaji su prikazani iz perspektive male djevojčice, Christine, što ovoj priči daje malo lakši karakter.

Film Najbolji od svih svjetova je zasnovan na istinitoj priči o majci, ovisnici o drogama, pustolovnom svijetu njenog djeteta i njihovoj uzajamnoj ljubavi. Režiser Goiginger u ovom filmu, svom prvencu, predstavlja vlastito djetinstvo i stvara omaž svojoj majci, jakoj ženi, uprkos njenim teškim životnim okolnostima.

Ulaz na sve manifestacije je besplatan!

FB EVENT

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments