Počela kampanja UN Women: Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno

30 nov

Nasilje nad ženama je oblik kršenja ljudskih prava, a istraživanja, prema kojima je čak 47% žena u BiH tokom života iskusilo neki oblik nasilja, svjedoče da se radi o ozbiljnom problemu u našem društvu. U 71,5% slučajeva nasilja nad ženama izvršioci su njihovi intimni partneri, odnosno članovi porodice. I dok 90% građana izražava visok stepen svjesnosti o problemu nasilja u porodici, čak 45% njih na nasilje još uvijek gleda kao na privatni problem.

UN Women BiH Narandžasti autobus je, u okviru ovogodišnje kampanje, na bh. putovanje kroz osam gradova u ponedjeljak krenuo iz Livna.

Tokom besplatne vožnje građani i građanke u njemu mogu saznati sve što ih zanima o načinima sprečavanja i zaštiti od različih vrsta nasilja. Među prvima su se u autobusu provozali učenici i nastavnici srednjih livanjskih škola nakon čega su razgovarali sa predstavnicima UN Womena, diplomatskog kora i lokalne vlasti.

Narandžasti autobus će biti u Brčkom 1. i 2.12, u Bijeljini 3. i 4.12., u Istočnom Sarajevu 5. i 6.12., u Mostaru 7. i 8.12. i u Sarajevu 9. i 10.12.2018. godine.

(Visited 130 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments