Otvorite vrata i svoje srce AFS učeniku iz inostranstva i upoznajte svijet u svom domu!

24 dec
Želiš pohađati školu u stranoj zemlji, živjeti u domaćin porodici, naučiti novi jezik i učestvovati u životu lokalne zajednice? Maštaš o otkrivanju nove kulture, te želiš saznati nešto novo o vlastitoj kulturi posmatrajući je iz nove perspektive? Želiš izgraditi nova dugotrajna prijateljstva sa ljudima iz cijeloga svijeta i biti ambasador BiH? Želiš se osamostaliti, ojačati svoje samopouzdanje i bolje upoznati sebe i svoje mogućnosti?
P O Z I V

za učešće u AFS programima interkulturalnog učenja
kroz razmjenu srednjoškolaca u školskoj 2016/17. godini.

Programi

1. AFS jednogodišnji program razmjene

(juli/august/septembar 2016. – juni/juli 2017.)

Učesnici AFS jednogodišnjeg programa razmjene borave u domaćin zemlji i žive u domaćin porodici, pohađaju srednju školu, te učestvuju u orijentacionim aktivnostima i drugim događajima koje organizuje AFS domaćin organizacija.

Godinu dana interkulturalnog učenja možete provesti u Argentini, Austriji, Belgiji, Brazilu, Čileu, Češkoj Republici, Danskoj, Egiptu, Ekvadoru, Finskoj, Gani, Hondurasu, Francuskoj, Italiji, Islandu, Južnoafričkoj Republici, Kini, Latviji, Njemačkoj, Norveškoj, Mađarskoj, Maleziji, Meksiku, Portugalu, Rusiji, SAD-u, Španiji, Švedskoj, Švicarskoj, Turskoj i Tajlandu. Pročitajte više o destinacijama >> 

2. ECTP tromjesečni program razmjene

(august/septembar – decembar 2016.)

Učesnici AFS tromjesečnog programa razmjene ili ECTP programa (European Citizenship Trimester Programme), borave u domaćin zemlji gdje žive u domaćin porodici, pohađaju srednju školu i učestvuju u orijentacijama i drugim događajima koje organizuje AFS domaćin organizacija. Program se završava učešćem u petodnevnom završnom seminaru u Briselu koji organizuje Evropska federacija za interkulturalno učenje tokom kojeg učesnici imaju priliku naučiti više o institucijama EU, evropskom i aktivnom građanstvu, posjetiti Parlament EU ili Vijeće Evrope i družiti se sa oko 250 učesnika programa iz cijele Evrope.

Provedite tri mjeseca interkulturalnog učenja u Austriji, Belgiji, Češkoj Republici, Danskoj, Egiptu, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Latviji, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, Španiji, Švicarskoj i Turskoj. Pročitajte više o destinacijama >>

Kliknite OVDJE za više informacija o toku AFS programa razmjene.

AFS I INTERKULTURALNO UČENJE

AFS programi interkulturalnog učenja učesnicima pružaju priliku za otkrivanje i istraživanje nove kulture, te spoznavanje svoje kulture iz druge perspektive. AFS je od 1947.godine do danas omugućio da više od 450.000 učenika i mladih osoba odputuje u inostranstvo i doživi iskustva osobnog rasta koja traju kroz cijeli život. Ove godine, globalna mreža AFS volontera će raditi sa oko 13.000 učesnika koji se unaprijed raduju uzbudljivom iskustvu interkulturalnog učenja.

Kliknite OVDJE i saznajte više o AFS obrazovnim ciljevima i interkulturalnom učenju.

STIPENDIJE

UG ISU BIH i AFS nastoje za svaku generaciju učesnika u AFS programima razmjene srednjoškolaca obezbijediti što veći stipendijski fond kako bi što više učenika dobilo priliku doživjeti iskustvo interkulturalnog učenja. U narednom periodu će OVDJE biti redovno objavljivani pozivi za prijavu za stipendije.

UVJETI I NAČIN PRIJAVE

Opći uvjeti za prijavu za učešće u AFS programima razmjene srednjoškolaca su:
• da učenik trenutno pohađa srednju školu na području BiH;
• da učenik ima prebivalište na području BiH;
• da ima odlične ili prosječne ocjene;
• da zadovoljava posebne uvjete prijave za učešće u programima određene od strane domaćin zemlje;
• da blagovremeno pošalje kompletnu prijavnu dokumentaciju na adresu navedenu u prijavnom formularu (UG “Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini”, Hamdije Kreševljakovića 61, 71000 Sarajevo).

Kliknite OVDJE da pročitate više o općim i posebnim uvjetima i načinu prijave, i da preuzmete informativni i prijavni materijal. Ispunite prijavni formular i sa potrebnim dokumentima pošaljite na našu adresu.

Rok za prijavu je 20.12.2015. godine.
Rok za prijavu je produžen do 12.02.2016. godine.

Pišite nam na [email protected], posjetite www.afs.ba ili nas pozovite na 033 974 606 radnim danima od 12 do 14h za više informacija o programima.

 

 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin