Otvoreni pozivi za restauracijske kampove

18 feb
Rok prijave 30.03.2016

Fondacija „Kulturno naslijeđe bez granica“ iz Albanije otvorila je pozive za prijave na sedam regionalnih restauracijskih kampova u toku 2016. godine.

Mladi stručnjaci i studenti koji imaju interes za konzervaciju građevina i muzejskih predmeta, interpretaciju, menadžment u kulturnom naslijeđu, tradicionalne umjetnosti i zanate, mogu da se prijave na regionalne restauracijske kampove koji će biti organizirani u Albaniji, Kosovu i Srbiji od maja do oktobra 2016. godine.

Restauracijski kampovi traju 10 dana i sastoje se iz teorijskog i praktičnog dijela koji se održava na historijskom spomeniku ili u muzeju. Učesnici tokom kampova su u prilici da slušaju vrlo zanimljiva predavanja stručnjaka iz različitih dijelova svijeta, ali i kroz praktični rad uče o restauraciji, konzervaciji ili tradicionalnim zanatima.

„Restauracijski kampovi podstiču ljude da razumiju vrijednosti baštine i nauče kako da se brinu o svom lokalnom naslijeđu. Glani cilj je korištenje kulturnog naslijeđa kao platforme za profesionalce, muškarce i žene, da se upoznaju i stvore uslove za gradnju mira u demokratskim društvima, poštivanje ljudskih prava i podsticanje ekonomskog rasta lokalnih zajednica kroz razvoj kulturne baštine,“ navode u Fondaciji „Kulturno naslijeđe bez granica“ iz Albanije.

Za učesnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije čije aplikacije budu prihvaćene, obezbjeđene su stipencije koje uključuju: školarinu, smještaj sa doručkom u zemlji gdje se kamp održava, materijale i alate za kamp, zdravstveno osiguranje i planirane ekskurzije. Učesnici sami snose troškove za ostale obroke i dolaska na kamp.

Regionalni restauracijski kampovi organizuju se od 2007. godine i do sada ih je održano 25 na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Više informacija o datumima za prijavljivanje na pojedine kampove, te uslovima za prijavljivanje i temama kampova u 2016. godini dostupno je na zvaničnoj stranici kampova.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin