Otvorene prijave na studijsku posjetu u Njemačku za sve omladinske lidere/ke i radnike/ce

26 jun
Rok prijave 10.07.2018

Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice Banja Luka i Mreža Omladinskih Centara za Animiranje, Razvoj i Trening (M.O.C.A.R.T.) Republike Srpske od 2007. godine organizuje studijsko putovanje u Njemačku (Jugendsiedlung Hochland, Königsdorf, u blizini Minhena) za omladinske lidere iz omladinskih organizacija u BiH koja će se održati 23.-27.07. (polazak za Njemačku je 22.07. iz Banje Luke, a dolazak je planiran 28.08.) Do sada je u studijska putovanja bilo uključeno oko 135 učesnika, te se ovaj program pokazao veoma uspješnim.

Ove godine studijsku posjetu organizuje Institut Perpetuum mobile –Institut za razvoj mladih i zajednice Banja Luka i Mreža Omladinskih Centara za Animiranje, Razvoj i Trening (M.O.C.A.R.T.), ali, naravno, i dalje u saradnji sa Rotary Clubom Wolfratshausen – Isartal i Rotary Clubom Banja Luka.

Cilj studijskog putovanja jeste upoznati metode omladinskog rada u tom dijelu Njemačke, razmijeniti iskustava, znanja i informacije među akterima u omladinskom radu iz Njemačke i BiH, a sve to da se omogući primjena dobre prakse i proširenje sadržaja u vašim omladinskim centrima i organizacijama i programima za mlade po povratku u vaše opštine.

Učesnici moraju:

 • imati između 17 i 30 godina
 • biti omladinski lideri i radnici koji su već uključeni u rad omladinskih centara i organizacija
 • uplatiti 100 KM kao doprinos putnim troškovima do i od Njemačke
 • imati važeći biometrijski pasoš
 • dobiti saglasnost roditelja za putovanje i upoznati roditelje sa detaljima putovanja (posebno važno za maloljetne)
 • biti u mogućnosti komunicirati na engleskom jeziku jer je planirano sporazumijevanje na engleskom ili njemačkom
 • da su u mogućnosti platiti putne troškove od svoje opštine do Banje Luke i nazad (u Njemačku se kreće iz Banje Luke)
 • imati obezbijeđeno osiguranje tokom boravka u Njemačkoj (izvaditi putničko osiguranje u nekoj od osiguravajućih kuća u vašoj opštini)

Prednost se daje učesnicima koji:

 • nisu već učestvovali na studijskom putovanju u Njemačkoj proteklih godina
 • će najmanje dvije godine ostati aktivni u omladinskom sektoru.
 • su sposobni da preuzmu odgovornost i obavezu da će nakon putovanja realizovati prenose stečenih znanja i da će viđeno i naučeno podijeliti sa ostalim članovima putem radionice po povratku u BiH, te dostaviti izvještaj o tome kako je studijska posjeta doprinijela povećanju kvaliteta standarda rada u omladinskom centru iz koga učesnik dolazi
 • osobama koje posjeduju avanturistički duh i dovoljnu psihofizičku spremnost (planirani su izleti koji zahtijevaju timski rad: penjanje sajlama, planinarenje na Bavarskim Alpima)

Smještaj će biti obezbijeđen u omladinskom trening centru/kampu u Köningsdorf-u. Mjesta obilaska su Königsdorf, Wolfratshausena, Minhen. Sva mjesta su u Minhenskom regionu na udaljenosti od oko 40 km i  nalaze se južno od Minhena. Prevoz će se vršiti autobusom koji će biti na rapolaganju i tokom boravka u Njemačkoj. Postoji mogućnost pripreme hrane u skaldu sa Vašim potrebama (bez svinjetine, vegetarijanska…) Posjeta će se izvršiti u grupi od 14 omladinskih lidera/ki i radnika/ca i 2 voditelja puta. Kompletan boravak u Bavarskoj je pokriven od strane sponzora. Novac uplaćen od učesnika će biti iskorišćen za pokrivanje djelimičnih  troškova prevoza do i od Njemačke.

Formular za prijavu na studijsko putovanje možete preuzeti klikom ovdje. 

Prijavni formular i CV dostaviti do 10. jula (utorak) 2018. god. do 23.59h na e-mail adresu: [email protected]

Selekcija učesnika će se obaviti do 12. jula, nakon čega će lista odabranih učesnika biti poslana na vaše e-mail adrese.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments