Otvoren poziv za prijave na Trening za facilitatore omladinskih razmjena

16 mar
Rok prijave 27.03.2019

Ukoliko si mlada, društveno-angažovana osoba* koja želi da iskustvom stečene vještine i znanja prenosi na mlade širom Bosne i Hercegovine i pri tome si svjestan problema sa kojima se susreću mladi u našoj zemlji – ovo je prilika za tebe! Fondacija Schüler Helfen Leben, u okviru Programa omladinskih razmjena kojeg realizuje uz podršku njemačke vlade, poziva te da se prijaviš na Trening za facilitatore omladinskih razmjena kako bi unaprijedio svoja znanja o ulozi facilitatora, interkulturalnom učenju, senzibilnosti ka drugom i drugačijem te motivisanju mladih da postanu aktivni građani bosanskohercegovačkog društva.

Trening će biti održan u Trening centru SHL House u Sarajevu, od 05.04.2019. do 07.04.2019. godine.

Namijenjen je svim mladim osobama između 16 i 25 godina koje već imaju iskustva u omladinskom aktivizmu i vođenju treninga.

Cilj treninga je stvaranje tima od 10 kompetentnih mladih facilitatora koji će diskusiju o različitim temama učiniti lakšom među vršnjacima koji dolaze iz različitih sredina. Facilitatori će voditi radionice u vezi sa komunikacijom, kulturom, stereotipima i predrasudama te će spoznati odgovornosti uloge vršnjačkih facilitatora.

U okviru treninga imaćeš priliku učiti o:

  • tome šta je to facilitator i koja je njegova uloga,
  • kulturi svoje zemlje, kulturalnim različitostima u poređenju sa drugim zemljama i interkulturalnom učenju,
  • tipovima komunikacije i pristupima interkulturalnom komuniciranju,
  • predrasudama i stereotipima,
  • kreativnom rješavanju problema,
  • ciljevima i metodama za uspješnu realizaciju pripremnih i evaluacijskih radionica u okviru SHL-ovog Programa omladinskih razmjena, kao i
  • samim omladinskim razmjenama.

Neke od koristi ovog treninga su unapređenje socijalnih i komunikacijskih vještina učesnika, osnaživanje mladih da aktivno pomažu drugima i sebe prepoznaju u liderskim ulogama, da podstiču vršnjake da samostalno rješavaju probleme na koje nailaze te da znaju kome da se obrate za pomoć kada je to potrebno.

Najuspješnijim učesnicima treninga se pruža prilika da budu angažovani na realizaciji pripremnih i evaluacijskih radionica u okviru Programa omladinskih razmjena, kao i mogućnost učešća u realizaciji drugih programa koje SHL provodi u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko si zainteresovan za ovaj trening, molimo te da popuniš prijavni obrazac koji se nalazi ovdje.

Prijave su otvorene do srijede 27.03.2019. godine do ponoći.

Troškove prevoza, smještaja i ishrane učesnika snosi Fondacija SHL.

Za sve dodatne informacije možeš nas kontaktirati putem e-maila [email protected] ili putem telefona 033 550 660. Svi prijavljeni će biti obavješteni o statusu njihove prijave putem e-maila najkasnije 29.03.2019. godine.

*Svi izrazi koji se koriste u tekstu, a imaju rodno značenje, bez obzira jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, obuhvataju na jednak način i muški i ženski rod.

(Visited 676 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments