Otvoren konkurs za kratku priču na temu “Uspješnog inter-religijskog suživota i dijaloga u Bosni i Hercegovini”

6 feb
Rok prijave 15.02.2019

Vanjskopolitička inicijativa BH (VPI BH), zajedno sa partnerskim organizacijama iz Češke, Mađarske i Slovačke, a u sklopu projekta „Moj susjed: Priče upješnog inter-religijskog dijaloga unutar i izvan zemalja Višegradske grupe“ finansiranog od strane International Višegrad fund vas poziva da  pošaljete kratku video priču na temu “Uspješnog inter-religijskog suživota i dijaloga u Bosni i Hercegovini”.

Pozivaju se mladi od 18 do 25 godina starosti da podijele svoja lična iskustva i razmišljanja, da upotrijebe svoju maštu i kreativnost i pošalju kratke video priče koje odražavaju koncept jednakosti kroz prizmu interreligijskog suživota i dijaloga koji čine BiH jedinstvenom zemljom koja svojim primjerom može ponuditi mladim Česima, Mađarima, Bugarima i Slovacima čitanje historije u kojoj se vidi da uspješan dijalog između pripadnika različitih vjerskih zajednica može biti (i, zapravo, i jeste) pravilo, a ne izuzetak.

Smjernice za kratku video priču:

  • Trajanje od 3 – 5 minuta;
  • Snimanje mobilnim telefonom je dozvoljeno i poželjno;
  • Uz video obavezno poslati i prijavu u kojoj će biti naznačeni podaci o autoru/ima i kratki opis videa;
  • Video treba da bude kratki prikaz religijskog suživota i svakodnevnih situacija, bilo da se radi o proslavi određenih praznika, uspješnoj saradnji različitih religijskih grupa, sportskim natjecanjima, obrazovnim aktivnostima i sličnim aktivnostima.
  • U naslov mail-a upisati sljedeće podatke: ImeAutora_PrezimeAutora_NazivPriče
  • Video priču i prijavu dostaviti na mail: [email protected].

Pažnju će, sigurno, privući najiskrenije i najkreaktivnije priče iz susjedstva te će biti dodijeljene i tri novčane nagrade i to u sljedećim iznosima:

1. nagrada – 300 KM
2. nagrada – 200 KM
3. nagrada – 100 KM

Glavni cilj projekta jeste podizanje svijesti mladih unutar V4 zemalja o religijskom suživotu; o prihvaćanju drugih i drugačijih, o toleranciji i bogatstvu različitosti, stavljajući naglasak na dekonstrukciju netačnih i politički instrumentalizovanih pogleda na druge (manjinske) religije kao na nešto opasno i neprijateljski nastrojeno. Pogotovo u kontekstu bliske prošlosti, kada se uzmu u obzir posljednje političke migracije i migrantske krize. Više informacija o projektu i partnerima na sljedećem linku: https://bit.ly/2M9nCA9

Poziv za sve zainteresovane otvoren je do 15.02.2019. do 17:00.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati na mail: [email protected]

Više informacija na linku.

(Visited 213 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments