Obilježavanje Svjetskog dana filozofije

13 nov

“Prvi sastojak koji nam je potreban za sreću su prijatelji.“ – Epikur

Inicijativom UNESCO-a svakog trećeg četvrtka u novembru obilježava se Svjetski dan filozofije. I ove godine Nova Akropola, u saradnji sa Historijskim muzejom BiH, obilježava Svjetski dan filozofije. Tema kojoj smo posvetili ovogodišnje aktivnosti je PRIJATELJSTVO.

Da li je prijateljstvo umijeće? Kako razlikovati površno prijateljstvo od onog istinskog? Kako na autentičan način živjeti čudesnu vrijednost prijateljstva u svijetu obilježenom brzinom i međuljudskim odnosima koji su često samo ‘virtuelni’?
Cijeli život tragamo za pravim, istinskim prijateljem. Ako ga i nađemo, potraga ipak ne prestaje. Poput traženja istine koja izmiče konačnom određenju i koja zahtijeva da je se živi i iznova prepoznaje, poput potrage za boljim i savršenijim vlastitim bićem, traženje prijatelja podrazumijeva isto.
Nebrojena su djela filozofa, pjesnika i pisaca o različitim nijansama prijateljskih odnosa. Iz mnogih nam dolaze pouke koje više nikada ne zaboravljamo, tople ili britke misli koje rasvjetljavaju suštinu ideje prijateljstva. Prepoznajemo kako prijateljstvo uvijek podrazumijeva obostrano građenje u kojem nije svaki put moguće sve predvidjeti…

PROGRAM AKTIVNOSTI:
10.11. 11h-15h Vilsonovo šetalište
Zavrti FILO-KIŠOBRANE i TOČAK VRLINA

13.11. u 19h, u Novoj Akropoli
FILO-KINO: projekcija filma “OSTANI UZ MENE” (Stand by me, Rob Reiner, SAD, 1986.)

13.11. u 20.30h, u Novoj Akropoli
RAZGOVOR O PRIJATELJSTVU

15.11. u 17h, u Historijskom muzeju BiH
RADIONICA ZA MLADE: “PRIČAJ MI O PRIJATELJSTVU”
(broj učesnika je ograničen redoslijedom prijave)

Ulaz na sve aktivnosti je slobodan.

(Visited 97 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments