Noć muzeja 2016. u Sarajevu: Zabavite se i naučite nešto novo

17 maj

Sedam muzeja u Sarajevu otvorit će svoja vrata u okviru manifestacije Noć muzeja 2016. koja će se održati u subotu, 21. maja. Organizator manifestacije je Udruženje umjetnika BellArte koje je organizovalo bogat program a na repertoaru su izložbe, performansi, radionice i predstave.

Ulaz na sve manifestacije je besplatan. Organizatori su pripremili za svakoga po nešto, pa će tako svoja vrata u sklopu ovoga programa otvoriti: Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Spomenički kompleks “Ratni tunel D-B” Tuneli 1, Galerija savremene umjetnosti “JAVA”, Umjetnička galerija BiH, Art Kuća Sevdaha i Galerija Zvono.

“Kreirajući zanimljiv program BellArte već nekoliko godina daje svoju podršku muzejima u obilježavanju manifestacije Noć muzeja. Nama umjetnicima je to dužnost i obaveza i ako na ovaj način privučemo naše sugrađane da posjete neki od muzeja, naša misija je uspjela. Potrudili smo se da i ove godine različitim muzičko-scenskim performansima oplemenimo stalne postavke naših muzeja, i vjerujemo da će svako naći nešto za sebe”, kazala je Nadža Pušilo, predsjednica Udruženja umjetnika BellArte.

U sklopu manifestacije Historijski muzej BiH pripremio je cjelodnevni program od dječjih radionica do otvaranja stalne postavke muzeja pod nazivom Open Depo, te otvaranje nekoliko različitih izložbi. Također svi posjetitelji će biti dio i Festivala tradicionalne bosanske hrane a koncerte će održati ansambl gitara TAR te sastav iz Austrije Fräulein Hona.

Svoj doprinos programu dali su i studenti Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu. Muzej je pripremio i porodičnu radionicu pod nazivom “Kreativnost u ratu” te javnu akciju “Tramvajska stanica Muzeji”, a nastup će uz brojne druge sadržaje imati i balerine baletnog studija BellArte voditeljice Dajane Zilić.

Iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH pripremili su izložbe umjetnika Lane Lončarević, Dine Ćibera te izložbu radova Srednje škole metalskih zanimanja odsjek zlatar – draguljar, te izložba postera “Dizajn” u organizaciji Ambasade Kraljevine Švedske.

U Ratnom tunelu bit će održan performans “Dnevnik jedne sonate” dok će u Galeriji savremene umjetnosti “Java” posjetitelji moći pogledati izložbu crteža i grafika bh. umjetnice Renate Papište.

U Umjetničkoj galeriji BiH moći će se vidjeti izložbe Ferdinand Hodler, Miguel de Cervantes o el deseo de vivir te izložba Parallel Nippon: Savremena japanska arhitektura. Bit će održane i radionice za djecu, a performans pod nazivom “Tangos flamenco” imat će Mirza Redžepagić i Nina Ćorić.

Za sve ljubitelje sevdalinke u Art kući sevdaha organizirana je promocija CD-a interpretatora Andrije Števanića. Galerija Zvono najavljuje izložbu Jusufa Hadžifejzovića iz ciklusa “Collages d’emballages” te performans “Praznik planine” Jusufa Hadžifejzovića u saradnji sa Udruženjem umjetnika BellArte.

BellArte između ostalog poziva sve na jedinstevni muzičko-scenski performans interpretacije romske i sefardske muzike sa prostora Balkana i Jugoistočne Europe, a koji izvodi Barimatango – muzički dvojac Jelena Milušić i Atilla Aksoj koji će se održati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom u 21:00 sati.

Također, zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Udrugom za promicanje kulture i umjetnosti JA BiH ovogodišnja Noć muzeja bit će obogaćena i kroz gostovanje umjetnika iz Zagreba, multimedijalne art grupe Nova Gorgona koja će svoj performans imati u Historijskom muzeju BiH sa početkom u 22:30 sati nakon čega će biti organizirano zatvaranje manifestacije.

Umjetnicima je i ove godine glavni cilj upravo podizanje nivoa svijesti i spoznaja vrijednosti kulturnih institucija kao što su muzeji i važnosti njihovog postojanja.

Zahvaljujući uspješnoj prošlogodišnjoj kampanji, organizatori će i ove godine otvoriti konkurs “Naj slika Noći muzeja 2016.”, a dovoljno je samo da posjetitelji budu originalni i zabilježe trenutak u “Noći muzej”, te fotografiju postave na Facebook ili Instagram uz oznaku #NocMuzejaSarajevo16 . Najoriginalnije fotografije bit će nagrađene.

Više informacija o programu manifestacije potražite na zvaničnoj Facebook stranici događaja.

Klix.ba

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin