Najbolje prilike za novinarske nagrade u 2016.

7 jan
Novinari i novinarke iz Bosne i Hercegovine imat će priliku i ove godine aplicirati za nekoliko značajnih novinarskih nagrada koje se svake godine dodjeljuju za izuzetan doprinos u profesiji u različitim oblastima izvještavanja. U nastavku vam donosimo pregled nekih od tih nagrada.
Foto: Pixabay
Regionalna nagrada EU za istraživačko novinarstvo
Nagrada ima za cilj promovisanje izrazito uspješnih istraživačkih priča kako bi se povećala vidljivost kvalitetnog novinarstva. Pored Bosne i Hercegovine, nagrada se dodjeljuje u još šest zemalja regiona. Prvi put nagrada je dodijeljena 2015., a predviđeno je da projekat traje do 2017. godine. Ukupan nagradni fond za svih sedam zemalja korisnica tokom tri godine iznosi 210.000 eura, dok je fond za Bosnu i Hercegovinu tokom prošle godine iznosio 10.000 eura. Nagrada je namijenjena svim novinarima koji se tokom godine bave istraživanjem tema od društvenog značaja kao što su zloupotreba moći i osnovnih ljudskih prava, korupcija i organizovani kriminal. U našoj zemlji, nagradom koordinira Mediacentar Sarajevo, a regionalnu mrežu organizacija vodi Mirovni institut u Ljubljani. Pridruženi partner programa je The Guardian Foundation iz Velike Britanije. Novinari u BiH objavu ovog konkursa mogu očekivati u martu ili aprilu.
Novinarska nagrada „Srđan Aleksić“
Od 2010. godine, novinari u našoj zemlji mogu konkurisati za nagradu „Srđan Aleksić“, koja se dodjeljuje za medijske izvještaje posvećene marginalizovanim grupama i razvoju društveno odgovornog novinarstva. Na konkursu, koji se objavljuje svake godine u julu ili augustu mogu učestvovati organizacije civilnog društva u BiH, koje nominuju prijedloge emisija, medija ili novinara koji profesionalno i u kontinuitetu izvještavaju o probelmu manjinskih grupa u našoj zemlji. Svečana dodjela nagrada organizuje se 21. septembra, povodom Međunarodnog dana mira. Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine orgnizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS, a nagrada je 2013. godine prešla u vlasništvo Mreže za izgradnju mira BiH.
Društvo novinara BiH – „Novinar godine“
Svake godine Društvo novinara BiH raspisuje konkurs za dodjelu nagrade „Novinar godine“ na koji se mogu prijaviti svi novinari sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Nagrada se dodjeljuje u više kategorija; printani mediji, televizijsko novinarstvo, radijsko novinarstvo, nagrada za novinara godine, kao i godišnje priznanje u kategoriji „Nagrada za životno djelo“. Prilikom izbora kandidata, u obzir se uzima kontitnuitet novinarskog angažmana, ličnost i javni dignitet novinara, kao i prihvaćenost i kritike rada novinara u njegovom javnom djelovanju. Objavu konkursa moguće je očekivati u martu ili aprilu.
Regionalna nagrada „Miodrag Vukmanović“
Od 2013. godine Podgorički novinarski forum dodjeljuje regionalnu nagradu posvećenu istaknutom crnogorskom novinaru, publicisti i političaru Miodragu Mišku Vukmanoviću. Nagrada se dodjeljuje za poseban doprinos profesionalizaciji medijskog okruženja u regionu Zapadnog Balkana, jačanju vrijednosti koje propisuje novinarski etički kodeks i pružanju podrške profesionalnim novinarima. Pored glavne nagrade „Miodrag Vukmanović“, koja je prošle godine iznosila 3.000 eura, priznanje se dodjeljuje i u kategoriji pisane riječi, kao i za najbolje autorsko djelo iz oblasti radija i televizije. Konkurs za ovu nagradu bit će otvoren od septembra do novembra.
UNICEF-ova nagrada za novinarski doprinos informisanju, zaštiti i promociji prava djeteta u BiH
UNICEF-ova nagrada dodjeljuje se za najbolje novinarske radove objavljene u skladu s etičkim smjernicama izvještavanja o djeci. Teme mogu obuhvatiti pitanja iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječije zaštite i pravosuđa za djecu kao i teme koje promovišu inkluziju, nediskriminaciju i poštivanje različitosti. Radove mogu prijaviti autori ili urednici u medijima, a nagrada će biti dodijeljena u četiri kategoriji: novinski tekst u štampi, internet ili web rad, televizijski i radio prilog. Prilikom izbora najboljih radova posebna pažnja će se voditi o izboru teme, odabiru novinarskog ugla, analitičkom pristupu, stilu i prezentaciji, procjeni pozitivnog efekta na publiku i poštivanje UNICEF-ovih principa etičkog izvještavanja. Konkurs se može očekivati u oktobru ili novembru.
Novinarska nagrada Antikorupcijske mreže u BiH
Novinare u BiH očekuje i konkurs za nagradu ACCOUNT-a koji će biti otvoren krajem marta ove godine. Nagrada se dodjeljuje za najbolje novinarske izvještaje na temu korupcije u kategorijama pisanog izvještaja, videopriloga i audioizvještaja. Autore za nagradu mogu predlagati medijske kuće, novinske agencije, urednici svih medija ili sami novinari ili autori, kao i Savjetodavni odbor ACCOUNT-a i ocjenjivački žiri.
Dr. Erhard Busek – SEEMO nagrada za bolje razumijevanje u Evropi  
Medijska organizacija Jugoistočne Evrope od 2003. godine dodjeljuje nagradu koja je dostupna novinarima, urednicima, menadžerima, medijskim stručnjacima, piscima ili trenerima koji se bave obučavanjem novinara i svojim radom promovišu bolje razumijevanje među ljudima u regionu. Pored toga, nagrada se dodjeljuje za medijski doprinos u rješavanju problema manjina, etničkih i religijskih podjela, ksenofobije, rasizma, rodne diskriminacije, homofobije. Objava konkursa može se očekivati u junu ili julu.
European Press Prize
Evropska nagrada za izvrsnost u novinarstvu osnovana je radi pružanja podrške kvalitetnom novinarstvu u službi odbrane demokratskih sloboda i iniciranja ozbiljnog evropskog diskursa. Nagrada se dodjeljuje u četiri kategorije: istraživačko izvještavanje (za timove i individualce koji su najviše doprinijeli otkrivanju informacija koje javnost i društvo ima pravo znati), izvanredno novinsko izvještavanje (za najbolje pisanje koje osvjetljava vitalne probleme u lokalnoj zajednici i šire), najbolji komentar (za komentatore, kolumniste ili urednike čiji je rad imao odlučujući utjecaj), inovacija (inovativna prezentacijska, tehnička ili urednička ideja značajna za doprinos novinarskoj budućnosti), kao i specijalna nagrada (za pokazanu izvrsnost u bilo kojoj drugoj disciplini). Nagradni fond za svaku kategoriju iznosi 10.000 eura, a naredni konkurs će biti otvoren početkom novembra.
Media.ba
(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin