Najbolje prilike za novinarske grantove 2017.

25 jan

Novinari iz Bosne i Hercegovine i regiona moći će i ove godine aplicirati za brojne grantove i stipendije koje dodjeljuju utjecajna novinska udruženja i organizacije širom svijeta. Donosimo pregled nekih od tih podsticaja, koji uključuju financijsku podršku, novinarske edukacije i putovanja.

Program stipendiranja Balkanske mreže istraživačkog novinarstva (BIRN)

Kako bi se podstaklo regionalno umrežavanje novinara sa Balkana i poboljšalo izbalansirano izvještavanje o temama značajnim za region, ali i Evropsku uniju, BIRN svake godine obezbijedi stipendije za deset novinara koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije.

Novinari koji prođu proces selekcije mogu očekivati financijsku i profesionalnu podršku prilikom pisanja in-depth članaka i reportaža na zadatu temu. Stipendija se sastoji od 2.000 eura, pored kojih stipendisti primaju dodatni džeparac za putovanje u iznosu do 2.000 eura, kao i šansu da učestvuju u sedmomjesečnom programu za profesionalno usavršavanje.

Najkvalitetnije priče imat će šansu da budu nagrađene i sa dodatnih 4.000, 3.000 i 2.000 eura, dok će tekstovi biti objavljivani na svim lokalnim jezicima, kao i na engleskom i njemačkom. Poziv se može očekivati početkom februara.

Grant za inovacije u oblasti izvještavanja o razvoju

Novinari i medijske organizacije već se mogu prijaviti i za grant Evropskog centra za novinarstvo koji treba podstaći razvoj inovativnih ideja u oblasti novinarskog izvještavanja o zemljama u razvoju. Prijaviti se mogu novinari, kao i medijske kuće sa ciljnom publikom u Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Norveškoj, Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji, dok se medijski uposlenici, emiteri i freelanceri iz drugih zemalja, mogu prijaviti kao kooperacijski partneri na projektu.

Evropski centar za novinarstvo traga za pričama koje mogu predstaviti nove prioritete takvog načina izvještavanja, i koje imaju potencijal da značajno utječu na društvo na globalnom nivou. Upravo zato, prioritet se daje originalnim uredničkim pristupima, kao i istraživačkim i autentičnim novinarskim tehnikama. Vrijednost grantova iznosit će do 20.000 eura, a prijave se već mogu slati do 15.2.2017.

Evropski prekogranični istraživački grantovi projekta Journalismfund.eu

Novinari iz Evrope mogu tokom godine aplicirati za grantove Journalismfund.eu, projekta organizacije Pascal Decroos Fund, koji pružaju priliku za rad na novinarskim istraživačkim projektima. Grantovi se dodjeljuju profesionalnim novinarima koji imaju dobre ideje za prekogranična istraživanja, kao i za istraživanja afera na evropskom tlu.

Sve priče moraju biti relevantne za ciljne grupe, odnosno publiku u Evropi, a sami projekti moraju se odnositi na umrežavanje novinara, utvrđene, kao i inovativne istraživačke metode, i biti u isto vrijeme originalni, inovativni i intenzivni. Grantovi podrazumijevaju pokrivanje troškova nastalih tokom istraživanja, kao što su troškovi putovanja, prevođenja, pristupa bazama i utrošenog vremena.

Program stipendiranja Reuters Instituta za studij novinarstva

Reutersov program stipendiranja pruža mogućnost novinarima sa dobrim poznavanjem engleskog jezika i minimalno pet godina radnog iskustva, da u sklopu istraživačkih projekata borave nekoliko mjeseci na Univerzitetu u Oxfordu.

Izabrani aplikanti dobit će priliku pohađanja raznih seminara o ključnim trendovima i razvoju u oblasti žurnalizma, radit će sa iskusnim supervizorima na svojim istraživačkim projektima, posjetit će najveće svjetske novinske organizacije, kao i ključne kulturne i političke organizacije i institucije u Velikoj Britaniji. Pored toga, program stipendiranja polaznicima nudi internacionalnu razmjenu iskustava, s obzirom na to da svake godine u njemu učestvuje oko 25 novinara iz prestižnih medijskih organizacija širom svijeta. Prijave su otvorene do 31.1.2017.

Grantovi Fondacije Knight

Grantovi Fondacije Knight namijenjeni su svima koji svojim inovativnim idejama mogu doprinijeti razvoju u oblasti umjetnosti, novinarstva, medija i društvenog angažmana u zajednicama. Prijave za grantove otvorene su tokom cijele godine, a prijaviti se mogu individue i organizacije sa projektima i idejama različitih veličina i kompleksnosti.

Novinarstvo
Fondacija svojim sredstvima podržava individue i organizacije posvećene unapređivanju novinarstva i informisanja u zajednicama svih veličina, kroz eksperimentisanje, inovacije i liderstvo. Prijaviti se mogu inicijatori svih manjih i većih projekata koji podržavaju razvoj demokratskih principa.

Medijske inovacije
Za dodjelu grantova mogu se prijaviti i projekti koji tragaju za načinima na koje kreiramo, dijelimo i koristimo informacije od esencijalnog značaja za zajednice. Grantovi se dodjeljuju za eksperimentalne projekte u njihovim početnim, i kasnijim razvojnim fazama, podržavaju ideje znatiželjnih, prilagodljivih individua koje su spremne dijeliti svoje znanje.

Stipendija World Press Instituta

World Press Institut svake godine nudi stipendiju za deset novinara širom svijeta koji dobiju priliku boraviti u Sjedinjenim Američkim Državama i upoznati se s funkcionisanjem unutar oblasti kao što su politika, ekonomija, mediji, novinarska etika i kultura te zemlje. Program počinje polovinom augusta i završava polovinom oktobra. Prve tri sedmice stipendisti će provesti u Minneapolisu, a zatim putuju u različite američke gradove.

World Press Institut plaća sve troškove programa, uključujući prijevoz, smještaj i hranu. Rok za prijavu na konkurs ističe 15.2.2017.

Knight Science Journalism stipendije za novinare koji pišu o nauci

Svake godine deset novinara koji se bave izvještavanjem o nauci mogu dobiti devetomjesečnu stipendiju koja im omogućava da se posvete istraživanju nauke, tehnologije, vještina in-depth novinarstva, kao i specifičnom naučnom polju. Učesnici programa će primiti stipendiju u iznosu od 70.000 dolara, kao i određene dodatne beneficije, uključujući i osnovno zdravstveno osiguranje.

Tokom akademske godine, stipendisti moraju razviti projekat, koji može predstavljati temelje priče ili detaljan izvještaj na temu specifičnog naučnog polja.

Stipendisti će boraviti u Bostonu/Cambridgeu od 15. augusta 2017. godine do 15. maja 2018. godine. Krajni rok za prijavu je 28.2.2017.

media.ba

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments