Najbolje prilike za novinarske grantove 2016.

19 feb
Novinari iz Bosne i Hercegovine i regiona moći će i ove godine aplicirati za brojne grantove i stipendije koje dodjeljuju utjecajna novinska udruženja i organizacije širom svijeta. Donosimo pregled nekih od tih podsticaja, koji uključuju financijsku podršku, novinarske edukacije i putovanja.
Program stipendiranja Balkanske mreže istraživačkog novinarstva (BIRN)
Kako bi se podstaklo regionalno umrežavanje novinara sa Balkana i poboljšalo izbalansirano izvještavanje o temama značajnim za region, ali i Evropsku uniju, BIRN svake godine obezbijedi stipendije za deset novinara koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije.
Novinari koji prođu proces selekcije mogu očekivati financijsku i profesionalnu podršku prilikom pisanja in-depth članaka i reportaža na zadatu temu. Stipendija se sastoji od 2.000 eura, pored kojih stipendisti primaju dodatni džeparac za putovanje u iznosu do 2.000 eura, kao i šansu da učestvuju u sedmomjesečnom programu za profesionalno usavršavanje.
Najkvalitetnije priče imat će šansu da budu nagrađene i sa dodatnih 4.000, 3.000 i 2.000 eura, dok će tekstovi biti objavljivani na svim lokalnim jezicima, kao i na engleskom i njemačkom. Na poziv se već moguće prijaviti.
Grant za inovacije u oblasti izvještavanja o razvoju
Novinari i medijske organizacije već se mogu prijaviti i za grant Evropskog centra za novinarstvo koji treba podstaći razvoj inovativnih ideja u oblasti novinarskog izvještavanja o zemljama u razvoju. Prijaviti se mogu novinari, kao i medijske kuće sa ciljnom publikom u Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Norveškoj, Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji, dok se medijski uposlenici, emiteri i freelanceri iz drugih zemalja, uključujući i BiH, mogu prijaviti kao kooperacijski partneri na projektu.
Evropski centar za novinarstvo traga za pričama koje mogu predstaviti nove prioritete takvog načina izvještavanja, i koje imaju potencijal da značajno utječu na društvo na globalnom nivou. Upravo zato, prioritet se daje originalnim uredničkim pristupima, kao i istraživačkim i autentičnim novinarskim tehnikama. Prosječna vrijednost grantova iznosit će od 15.000 do 20.000 eura, a prijave se mogu slati do 2.3.2016.
Evropski prekogranični istraživački grantovi projekta Journalismfund.eu
Novinari iz Evrope mogu tokom godine aplicirati za grantove Journalismfund.eu, projekta organizacije Pascal Decroos Fund, koji pružaju priliku za rad na novinarskim istraživačkim projektima. Grantovi se dodjeljuju profesionalnim novinarima koji imaju dobre ideje za prekogranična istraživanja, kao i za istraživanja afera na evropskom tlu.
Sve priče moraju biti relevantne za ciljne grupe, odnosno publiku u Evropi, a sami projekti moraju se odnositi na umrežavanje novinara, utvrđene, kao i inovativne istraživačke metode, i biti u isto vrijeme originalni, inovativni i intenzivni. Grantovi podrazumijevaju pokrivanje troškova nastalih tokom istraživanja, kao što su troškovi putovanja, prevođenja, pristupa bazama i utrošenog vremena.
Grantovi Fondacije Manuel Rivera-Oritz za fotografe i filmaše
Zainteresovani fotografi i filmaši mogu se prijaviti za grant Fondacije Manuel Rivera-Oritz koji se dodjeljuje u cilju pružanja podrške socijalnim dokumentarnim projektima. Autori mogu slati svoje radove koji se, između ostalih, tiču i sljedećih tema: nemiri, glad, bolest, politika, rat, ustanci, nepravda i trijumf.
Najbolji radovi bit će nagrađeni iznosom od 5.000 dolara i proglašeni u julu 2016. godine. Fondacija Manuel Rivera-Oritz na taj način želi kreirati online platformu važnih fotografija i dokumentarnih uradaka i financijski pomoći u produkciji ili završavanju najboljih projekata. Krajnji rok za prijavu na program grantova je 31.3.2016.
Program stipendiranja Reuters Instituta za studij novinarstva
Reutersov program stipendiranja pruža mogućnost novinarima sa dobrim poznavanjem engleskog jezika i minimalno pet godina radnog iskustva, da u sklopu istraživačkih projekata borave nekoliko mjeseci na Univerzitetu u Oxfordu.
Izabrani aplikanti dobit će priliku pohađanja raznih seminara o ključnim trendovima i razvoju u oblasti žurnalizma, radit će sa iskusnim supervizorima na svojim istraživačkim projektima, posjetit će najveće svjetske novinske organizacije, kao i ključne kulturne i političke organizacije i institucije u Velikoj Britaniji. Pored toga, program stipendiranja polaznicima nudi internacionalnu razmjenu iskustava, s obzirom na to da svake godine u njemu učestvuje oko 25 novinara iz prestižnih medijskih organizacija širom svijeta. Prijave su otvorene do 31.1.2016.
Program stipendiranja “Reporters in the Field”
Fondacija Robert Bosch u saradnji sa Berlinskom školom za novinarstvo dvaput godišnje objavljuje poziv za novinare/reportere koji žele raditi na istraživačkim pričama na inovativan način kako bi otkrili nove informacije o ljudima i problemima koji imaju utjecaj na njihov život.
Nagradni program “Reporters in the Field” namijenjen je svim novinarima ili reporterskim timovima koji su posvećeni in-depth izvještavanju i prekograničnim istraživanjima, a sastoji se od do 5.000 eura namijenjenih za putovanja izvan zemlje kako bi se prikupile potrebne informacije za pisanje originalne priče.
Program, također, uključuje dvije odvojene radionice u Berlinu, tokom kojih će stipendisti imati priliku upoznati se s istaknutim novinarima kako bi razgovarali o svojim istraživačkim projektima i prekograničnom izvještavanju. Rok za apliciranje je 26.2.2016.
Grantovi Fondacije Knight
Grantovi Fondacije Knight namijenjeni su svima koji svojim inovativnim idejama mogu doprinijeti razvoju u oblasti umjetnosti, novinarstva, medija i društvenog angažmana u zajednicama. Prijave za grantove otvorene su tokom cijele godine, a prijaviti se mogu individue i organizacije sa projektima i idejama različitih veličina i kompleksnosti.
Fondacija svojim sredstvima podržava individue i organizacije posvećene unapređivanju novinarstva i informisanja u zajednicama svih veličina, kroz eksperimentisanje, inovacije i liderstvo. Prijaviti se mogu inicijatori svih manjih i većih projekata koji podržavaju razvoj demokratskih principa.
Za dodjelu grantova mogu se prijaviti i projekti koji tragaju za načinima na koje kreiramo, dijelimo i koristimo informacije od esencijalnog značaja za zajednice. Grantovi se dodjeljuju za eksperimentalne projekte u njihovim početnim, i kasnijim razvojnim fazama, podržavaju ideje znatiželjnih, prilagodljivih individua koje su spremne dijeliti svoje znanje.
Media.ba
(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin